Odluka arbitražnog suda da suspendira odlučivanje o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu dok ne prouči odluku Hrvatske koja je izašla iz arbitražnog postupka po mišljenju slovenskog premijera Mire Cerara sama po sebi ne znači da arbitri neće nastaviti rad i donijeti presudu, no u slovenskoj oporbi su zabrinuti, pa čak predlažu odgodu posjeta hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Mire Kovača Ljubljani.

“U vezi s tom suspenzijom javljaju se pogrešna tumačenja. Ja sam po struci pravnik i vjerujte mi da znam o čemu goovrim. Radi se zapravo o tome da je zbog poznate afere došlo do privremenog prekida u tom procesu i sad je došlo vrijeme kad arbitri trebaju proučiti argumente dvije strana, u prvom redu slovenske”, kazao je Cerar u Bruxellesu, komentirajući odluku arbitraže o suuspenziji odlučivanja o meritumu spora.

Nakon što je Slovenija iscrpno predstavila svoje argumente arbitrima, čeka na odluku arbitara hoće li i kada nastaviti postupak i donijeti obvezujuću presudu, kazao je Cerar, dodavši da vjeruje da će se arbitraža nastaviti i rezultirati obvezujućom presudom.

S druge strane, odluka o suspenziji postupka i opetovane izjave hrvatske vlade da se više ne smatra sudionikom u postupku koji je kompromitiran izazvale su negativne reakcije u slovenskoj oporbi, pa čak i zahtjeve da se otkaže posjet ministra vanjskih poslova i europskih integracija Mire Kovača Ljubljani dogovoren u utorak idućeg tjedna na poziv slovenske strane.

Da se posjet šefa hrvatske diplomacije “do daljnjega odgodi” predložio je ministru vanjskih poslova Karlu Erjavcu zastupnik oporbene demokršćanske stranke Nova Slovenija (NSI) Jožef Horvat, inače predsjednik vanjskopolitičkog odbora u parlamentu.

Horvat je u izjavi za javnost kazao da bi Slovenija uz to arbitražni sud trebala obavijestiti o pismu koje je Hrvatska uputila članicama UN-a, obavještavajući ih o izlasku iz arbitraže, jer je time po ocjeni slovenskog zastupnika kršila 10. član arbitražnog sporazuma koji je po ocjeni Ljubljane još na snazi.

Riječ je o članku arbitražnog sporazuma u kojemu se govori o obvezi dviju strana da se suzdržavaju izjava ili poteza kojima bi zaoštrili spor ili mijenjali postojeće stanje, te tako arbitražu doveli u pitanje.

“Sasvim je neumjesno da hrvatski ministar Kovač unaprijed i javno najavljuje pregovore o rješavanju graničnog pitanja kad je stajalište Slovenije da postupak pred arbitražnim sudom još traje”, kazao je Horvat, prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.