Tanker vrijedan 45 miljuna dolara namjenjen za prijevoz kemijskih i naftnih proizvoda kojeg je Brodotrogir izgradio za vlastitu pomorsku komapniju Trogir Maritime, porinut je u subotu u trogirskom brodogradilištu.

Tanker je dug 284 metra, širok 32 metra, a nosivost mu je 49.500 tona. To je drugi takav tanker izgrađen u Brodotrogiruu za pomorsku kompaniju Trogir Maritime, a prvi je porinut prošle godine.

Član Uprave Brodotrogira i vlasnik tog brodogradilišta Danko Končar je izjavio kako te tankere pomorska kompanija Trogir Maritime iznajmljuje brodarima za dnevni iznos između 7.500  i 9.500 dolara.

“Danas kada smo porinuli ovaj tanker veliki je dan za naše brodogradilište i Trogir,” rekao je Končar. Istaknuo je kako je zadovoljan onime što je postignuto u posljednje tri godine u Brodotrogiru, koliko je vlasnik tog brodogradlišta, u kojem istodobno traje i restruktiriranje.

“Nositelji budućih aktivnosti su osim izgradnje brodova, poslovi remonta  brodova u našem brodogradlištu i razvoj naše marine,”, kazao je Končar.

U pisanom materijalu u povodu današnjeg porinuća tankera navodi se kako u Brodotrogiru ukupna vrijednost postojeće knjige narudžbi iznosi oko 200 milijuna dolara. “Planovi Brodotrogira o ugovaranju novih poslova ovih dana koncentrirani su na potpisivanje ugovora za gradnju jednog specijalnog tankera  za navigaciju u ledu čija će se kobilica položiti u prosincu ove godine, zatim opremanje još jednog tankera  nosivosti 45.000 tona. Brodotrogir je potpisao i sporazum za gradnju četiri tankera  plitkog gaza za prijevoz kemijskih proizvoda i navigaciju u Sjevernom moru i Baltiku,” navodi se u materijalu.

Pomoćnik ministra gospodarstva Ivan Sertić, koji je nazočio svečanosti, istaknuo je kako je današnje porinuće tankera pokazatelj kako se restrukturitranje Brdotrogira odvija po planu. “Restrukturiranje Brodotrogira je uspješna priča i Brodotrogir će i dalje imati poptoru Ministarstva gospodarstva i Vlade RH”, kazao je Sertić.

Gradonačelnik Trogira Ante Stipičić je istaknuo kako Brodotrogir posljednjih nekoliko  godina radi punim kapacitetom, što je iznimno važno za gosopodarstvo trogirskog podučja.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.