Američki potpredsjednik Joe Biden rekao je da je pred Ukrajinom još puno teškog posla na reformama i najavio novih 190 milijuna dolara pomoći za borbu protiv korupcije i smanjenje birokracije.

Ukrajinski zapadni saveznici stalno pozivaju vlasti u Kijevu da provedu reforme na koje su se obvezale prema programu međunarodne pomoći vrijednom 40 milijardi dolara, a kojemu je cilj oživjeti ratom pogođeno gospodarstvo, gotovo na rubu bankrota zbog višegodišnje korupcije i lošeg upravljanja.
“Apsolutno je ključno da Ukrajina odstrani karcinom korupcije…Ukrajina je na raskrižju – ono što što se će dogoditi iduće godine odredit će sudbinu zemlje”, rekao je Biden nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.
“Ostaje još puno teškog posla, uključujući reformu pravosuđa, ali to će se na kraju isplatiti”, dodao je Biden koji je ipak pozdravio “stvarne znakove” poboljšanja ekonomije.
Uz obećanih 190 milijuna dolara, američka vlada je Kijevu dosad dala 760 milijuna dolara izravne gospodarske pomoći i potpisala dva jamstva za kredite, svaki vrijedan milijardu dolara, otkako su prozapadne stranke preuzele vlast prije više od godinu dana.

Biden je također u ponedjeljak izrazio američku potporu prozapadnim ukrajinskim vlastima u sukobu s Rusijom te “istaknuo opredijeljenost Sjedinjenih Država za suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine” gdje se vodi krvavi oružani sukob s proruskim pobunjenicima i čiji je poluotok Krim Rusija pripojila u ožujku 2014.

Bidena je po dolasku u nedjelju u Kijev dočekao kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko. Oni su se složili o  “važnosti produljenja sankcija Rusiji sve dok se u cijelosti ne primijeni mirovni ugovor” za istok Ukrajine i dok Kijev ne preuzme nadzor nad čitavom granicom s Rusijom, koje je 20 posto (400 km) trenutačno u rukama pobunjenika.

Američki potpredsjednik trebao bi se tijekom dana sastati i s premijerom Arsenijem Jacenjukom.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.