Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u utorak je pohvalio ulogu njemačke kancelarke Angele Merkel u izbjegličkoj krizi, opisujući je kao “istinski glas morala” u svijetu.

“Kancelarka je pokazala veliku naklonost i trudila se pronaći ispravan pristup ovim izazovima”, rekao je Ban u utorak nakon susreta s Merkel u Berlinu.

“Ona je istiniti glas morala, ne samo u Europi nego u svijetu”, dodao je Ban stojeći pored Merkel na konferenciji za novinare.

Glavni tajnik UN-a pozvao je Europu da učini više u borbi s izbjegličkom krizom.

“Europa je kontinent gdje se može više toga učiniti”, rekao je dodajući da to ne može samo biti stvar novca koji se može dobaviti.

“Radi se o nečemu većemu: radi se o humanosti, o poštivanju ljudskih prava”, rekao je.

Politikom otvorenih vrata za migrante i izbjeglice kojih je u Njemačku ušlo više od milijun kancelarka Merkel suprotstavlja se domaćem otporu i kritikama u vlastitoj koaliciji, a napose ostalim članicama Europske unije koje su najavile da je .

Ban Ki-moon je kritizirao pooštrenje zakona o azilu i porast nacionalizma u nekim zemljama Europske unije.

U zajedničkoj izjavi koju su prihvatili čelnici EU-a kaže se da je “neregularni tok migranata duž zapadnobalkanske rute sada okončan”. Agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR) u utorak je priopćila da je “brzinsko rješenje” problema migranata dogovoreno u ponedjeljak u Bruxellesu između europskih čelnika i Ankare, sukladno kojem će se migrante masovno vraćati u Tursku, suprotno njihovom pravu na zaštitu, kako prema europskom tako i prema međunarodnom zakonu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.