Američke obavještajne službe očekuju nastavak problema u Libiji i Ukrajini, rekli su u četvrtak obavještajni dužnosnici u Kongresu.

Nacionalni obavještajni ravnatelj James Clapper je na saslušanju pred nadležnim odborom Zastupničkog doma Kongresa rekao kako su se Sjedinjene Države “iskreno nadale” da će se uskoro osnovati vlada nacionalnog jedinstva u Libiji.

No, šef CIA-e John Brennan je na istom saslušanju objavio da su SAD na terenu provodile dvosmjernu politiku, u kojoj su s jedne strane pokušale približiti dvije suprotstavljene samoproglašene vlade, dok su istovremeno provodile protuterorističke operacije protiv sve jače Islamske države (IS).

SAD procjenjuje da je do 40.000 stranih boraca otišlo u Libiju na uvježbavanje u logore IS-a diljem zemlje, gdje su se pridružili stotinama, pa i tisućama lokalnih Libijaca u redovima IS-a.

Američki dužnosnici u neslužbenoj komunikaciji kažu da se ujedinjenje suparničkih vlada u najboljem slučaju odvija sporo. Clapper je rekao da su same suparničke frakcije daleko od “monolitnih”, iako se njihovi čelnici slažu kako IS predstavlja golemu prijetnju.

I dok se nastavljaju diplomatski napori, kažu dužnosnici, SAD će vjerojatno povremeno izvoditi zračne udare na vođe IS-a, poput onoga na militanta Noureddinea Chouchanea ranije u veljači.

Clapper i Brennan govorili su i o nastavku umiješanosti Rusije u sukob u Ukrajini. Clapper je rekao da Moskva i dalje smatra Ukrajinu “malom Rusijom” i procijenio da će i dalje podupirati ruske separatiste u Ukrajini.

Brennan je, međutim, dodao da je još uvijek “neizvjesno kako će se Rusi ispetljati” iz situacije u Ukrajini.

Komentiraj

FOTO:EPA/STRINGER
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.