NOVOSADSKA SKUPINA THE FRAJLE 10. STUDENOG U DVORANI LISINSKI

Marija Mirković, Nataša Mihajlović te Jelena i Nevena Buča članice su novosadske grupe The Frajle, koja je od osnutka 2009. godine svojim autorskim pjesmama, ali i obradama hitova glazbenika iz bivše Jugoslavije, osvojila Balkan. Četiri vokala i dvije akustične gitare, uz lude kostime i frizure, to je ono što The Frajle nude publici, a 10. studenog četvrti put nastupaju u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

The Frajle su objavile tri studijska albuma, od kojih je prvi “Naš prvi album sa putovanja”, poznat po singlu i spotu za pjesmu “Ich liebe dich”, objavljen 2010. Drugi album “A strana ljubavi” objavljen je u proljeće 2014., a treći “B strana ljubavi” u jesen 2015. Trenutačno The Frajle snimaju četvrti album, ali u Lisinskom će uglavnom izvoditi pjesme s prvih triju albuma. U intervjuu za Nacional četiri dame prisjetile su se svojih prvih zajedničkih dana, a rekle su i kako opisuju svoj stil te kakvu atmosferu pripremaju za Lisinski.

“Iako smo kao The Frajle počele nastupati 2009., sve četiri smo se od ranije poznavale s novosadske glazbene scene. Svaka se bavila glazbom svirajući i pjevajući u bendovima. Jelena i ja smo sestre pa smo bile u istom bendu, a Nataša i Marija svirale su u svojim bendovima pa smo se međusobno posjećivale na koncertima i družile”, kaže Nevena Buča i dodaje da su te 2009. godine dobile poziv za nastupe u Crnoj Gori. U pitanju je, pojašnjava, bila ljubav jer je trebalo osvojiti dečka za Jelenu koja je zvala svoje prijateljice da joj u tome pomognu. U međuvremenu smo, kaže u šali Nevena, mi napravile tri albuma, a taj dečko je ostao tamo gdje smo ga i ostavile.

Marija Mirković pokušala je objasniti kako su The Frajle u kratkom roku postale tako popularne u cijelom okruženju.

“Mi smo se na balkanskoj sceni pojavile u vrijeme kad akustična glazba nije bila toliko popularna, a bile smo četiri i pjevale smo i svirale uz akustiku, a i vizualno smo djelovale neobično, vjerujem. Uvijek smo imale lude kreacije, lude frizure pa su možda mnogi zapazili cjelokupan dojam koji smo ostavljale na sceni”, kaže Marija Mirković, a Nevena dodaje da se od tog njihova prvog nastupa stvorila neka luda energija s publikom koja je ostala do danas.

Nataša Mihajlović za Nacional kaže da je njihov repertoar i stil pjevanja bio logičan, jer nisu u cijelu tu priču ušle jako mlade, nego su bile zrele žene na pragu tridesetih.

“Sve smo imale autorskog i klupskog iskustva, imale smo puno nastupa, a kad smo se spojile u The Frajle, kao da smo isfiltrirale ono što nam se sviđa od onog što ne želimo, glazbeno smo dobile tu neku našu definiciju. Zapravo smo muziku prilagodile nama samima. Podijelile smo glasove, odredile koja pjeva koju strofu, svjesno smo ušle u to i pratile što se u nama događalo, i glazbeno, i na sceni, i osobno, i jako dobro se zabavljamo”, navodi Nataša.

S obzirom na to da njihovu glazbu često uspoređuju s glazbom Đorđa Balaševića, Nevena kaže da im godi usporedba s takvim velikanom.

“On nam je susjed u Novom Sadu i logično je da, kad odrastate u Vojvodini, u sebi imate i tu glazbu. Ne samo Balaševićevu, već i Bajaginu, tamburaše, pop, rock. Mi smo na toj glazbi odrasle i logično je da je to u nama i kada stvaramo, to sve iz nas izlazi”, ističe Nevena koja, kao i ostale tri članice The Frajli, sama piše tekstove, a rade i akustične aranžmane. Inspiracija su im ljubav, putovanje, ljudi, ali često i rokovi, kad rade album, a nemaju previše vremena. Njihova hrvatska publika, kažu, mnogobrojna je i vesele se što će u Lisinskom, osim svojih pjesama, izvesti i obrade. Uz već poznate “Meni trebaš ti” ili “Nedostaješ mi ti”, The Frajle najavljuju obrade još nekih glazbenika kao što su Bajaga, Balašević, Gibonni ili ponovno Runjić. Izvodit će i tamburaške pjesme, jer žele predočiti atmosferu s vojvođanskog salaša, žele publiku svojom glazbom odvesti na takva mjesta.

Komentiraj