“Zvončići”: Roditeljima omogućeno da videoputem prate rad terapeuta

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Međunarodni dan svjesnosti o autizmu obilježen je u karlovačkoj Udruzi za djecu s teškoćama u razvoju “Zvončići” puštanjem u rad sustava nadzornih kamera kojem je cilj da roditelji mogu pratiti terapije koje s njihovom djecom provode stručni terapeuti.

Pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Maja Vučinić Knežević čestitala je udruzi na postignutim rezultatima u tri godine te je rekla da je ministarstvo odobrilo prenamjenu 15.000 kuna, dijela prije dodijeljenih financijskih sredstava, da bi se postavio nadzorni sustav u prostorijama u kojima se provodi terapija, što u drugom dijelu mogu pratiti roditelji ili osoblje.

Mogućnost stalnog praćenja provođenja terapije putem videoprijenosa na ekran u čekaonici dobro je zbog edukacije roditelja, da vide kako terapeuti odrađuju terapije, da bi i sami naučili provoditi razne vježbe, ali i radi sigurnosti, da se s djecom nitko ne bi ni pokušao ponašati neprimjereno, rekla je Vučinić Knežević i podsjetila da, nažalost, u sustavu brige s djecom s vremena na vrijeme ima problema koje treba iskorijeniti.

Predsjednica te udruge Snježana Čop iznijela je podatak o rezultatima istraživanja u SAD-u po kojima se svako 48. dijete rađa s nekim poremećajem iz autističnog spektra, od najblažih do najtežih oblika, a svima se njima na neki način može pomoći kroz terapiju senzorne integracije.

U Udruzi “Zvončići” imamo senzorni kabinet i stručni terapeut provode terapije za 114 korisnika iz nekoliko županija, a naša je prednost što u terapiju možemo uzeti djecu koja još nemaju dijagnozu jer nismo u sustavu zdravstva. Dozvolu nam je izdalo Ministarstvo socijalne politike i mladih, što znači da smo zadovoljili sve standarde, te da se komisija uvjerila da imamo i tehničke i ljudske, tj. stručne uvjete, rekla je Čop.

Istaknula je kako je riječ o razvojnim teškoćama djece uočenima u vrtiću ili školi te da bi se djeci trebalo početi pomagati što prije jer se na medicinsku dijagnozu čeka mjesecima, nekad i godinu i pol. Na terapiju im dolaze djeca iz nekoliko županija, najviše iz Zagreba, jer se u Zagrebu ‘neurofeedback’ naplaćuje 300 kuna po terapiji, a u Karlovcu uz članarinu od 240 kuna na mjesec, u što je uključeno nekoliko vrsta terapija i onoliko termina koliko ih se treba i može realizirati kroz cjelodnevni raspored jer je u timu sedmero zaposlenih, a vježbe su individualne.

Udruga “Zvončići” ima ispostavu i u Slunju, ali samo za fizioterapiju.

Terapeutkinja senzorne integracije Nada Jelača rekla je kako ima djece koja su kod njih prevladala svoje probleme, ali to su djeca s najblažim teškoćama iz autističnog spektra, te djeca s blagim neuromuskularnim teškoćama.

Pomaci i napredak nakon pola godine rada vide se i kod druge djece, rekla je Čop i dodala da neka  istraživanja pokazuju da se blaži oblici poremećaja ne smiju zanemarivati jer se od 70 do 92 posto njih može ublažiti ili ukloniti ako se s terapijom počne dovoljno rano.

Majka Martina Katić zadovoljna je što će na ekranu moći pratiti rad terapeuta s njezinim sinom i primijeniti to kod kuće.

Moj sin ima tri godine i još ne govori cijele rečenice, ali u samo dva mjeseca, koliko dolazimo ovamo, vidim veliki napredak u korištenju osnovnih riječi, rekla je majka.

 

Komentiraj