Zvizdić pozvao Hrvatsku i Srbiju da napokon riješe pitanje granice s BiH

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u tehničkom mandatu Denis Zvizdić pozvao je u nedjelju vlade Hrvatske i Srbije da napokon riješe pitanje međudržavnih granica s njegovom zemljom.

U posebnoj izjavi dostavljenoj medijima iz Vijeća ministara BiH,  Zvizdić je pozvao Hrvatsku da ratificira ranije postignuti dogovor o razgraničenju s BiH a Srbiju da potpiše ugovor o granici s BiH.

Ovaj poziv Zvizdić je uputio zbog ukupnog ozračja na prostoru zapadnog Balkana upozoravajući kako je ono u posljednje vrijeme obilježeno provokacijama i zastupanjem “opasnih secesionističkih namjera”.

Zvizdić je posebice zabrinut “falsificiranjem povijesti, nijekanjem genocida u Srebrenici i glorificiranjem ratnih zločinaca, zloslutnim idejama o crtanju novih granica na temelju etničkih načela te tendencioznim i zlonamjernim povezivanjem BiH s odnosom između Srbije i Kosova”.

Podsjetio je i na neprihvatljive carinske namete i barijere suprotno odredbama važećih sporazuma, uzurpaciju imovine, kršenje međunarodnih konvencija i neprihvaćanje presuda međunarodnih sudova, miješanje u unutarnje stvari i slične “nedobrosusjedske aktivnosti”.

Zbog svega toga Zvizdić je ocijenio da ono što najviše treba zapadnom Balkanu nisu nove hegemonističke politike i podjele, nego pozitivan politički dijalog, mir, međusobna suradnja i napredak.

Brojni dokumenti koje su prihvatile sve zemlje zapadnog Balkana prihvaćajući europsku politiku kao svoju znače jačanje dobrih regionalnih odnosa koji moraju biti bazirani na međusobnom razumijevanju i bezuvjetnom poštivanju suvereniteta, integriteta i međunarodnopravnog subjektiviteta svake od zemalja, poruke je predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je ustvrdio kako je potpuno jasno da BiH poštuje suverenitet i teritorijalni integritet susjeda, a vjerodostojnost ovakvog stava je pokazana kroz potpisivanje sporazuma o granici s Crnom Gorom i kroz iskrenu namjeru da se isti pravni akt ratificira i potpiše s drugim susjedima.

Ugovor o državnoj granici između BiH i Republike Hrvatske potpisan je 1999. godine a iako nije ratificiran, primjenjuje se, dok sa Republikom Srbijom takav ugovor, još uvijek, nije ispregovaran.

Zbog toga je ponovo pozvao Hrvatsku da ratificira potpisani ugovor o granici s BiH, a Srbiju da s Bosnom i Hercegovinom, a u svrhu jačanja međusobne suradnje, mira i stabilnosti, u najkraćem roku potpiše međudržavni ugovor o granici.

Konačno rješenje tih bilateralnih pitanja imalo bi iznimnu simboliku međusobnog povjerenja i suradnje te najkonkretniju potvrdu više puta izrečenih stajališta susjednih država o poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, smatra Zvizdić uz ocjenu kako bi uzajamnim potvrđivanjem međunarodno priznatih granica prestala nagađanja o teritorijalnim pretenzijama, otcjepljenjima, podjelama, etničkim razmjenama teritorija i skrivenim, no još uvijek živim namjerama stvaranja “velikih” država.

Komentiraj