ZSE: Očekuje se stabilizacija Crobexa nakon oštrog pada

hina

Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje stagnacija Crobexa, nakon oštre korekcije dan ranije, a u fokusu investitora mogle bi biti dionice onih kompanija koje objave poslovne rezultate.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u srijedu je potonuo 1,56 posto, na 1.826 bodova, a Crobex10 za 1,64 posto, na 1.056 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 7,6 milijuna kuna, što je oko 1,7 milijuna kuna više nego dan ranije.

“Jučerašnji trgovinski dan na domaćem tržištu kapitala zaključen je oštrom korekcijom dioničkih indeksa. Posljedica je to podnošenja ostavke izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka u Agrokoru, što je dovelo do obustave trgovanja dionicama tvrtki iz sastava koncerna”, ističe Jozo Leko, broker u Splitskoj banci.

Danas očekuje smirivanje tržišta i stagnaciju Crobexa.

Zagrebačka burza u srijedu je obustavila trgovanje dionicama kompanija iz sastava Agrokora, dok javnost ne bude obaviještena o posljedicama Ramljakove ostavke na postupak izvanredne uprave.

Trgovanje je obustavljeno dionicama Zvijezde, Leda, Jamnice, Belja, Tiska, Žitnjaka, PIK Vinkovaca i Vupika.

Najlikvidnija je jučer bila dionica HT-a, s prometom od 1,9 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 2,7 posto, na 163 kune.

HT je izvijestio da je u prošloj godini ostvario prihode od 7,756 milijardi kuna, što je 11 posto više nego prethodne godine, dok je neto dobit pala za 7,5 posto, na 863 milijuna kuna.

Uprava i Nadzorni odbor glavnoj skupštini predložili su raspodjelu dividende od 6 kuna po dionici, koja će se isplatiti iz neto dobiti 2017. godine, što daje ukupan iznos za isplatu dividende od 490 milijuna kuna. Predložena dividenda ista je kao i za prethodne dvije godine.

Milijunski promet imala je jučer još samo dionica Valamar Riviere, kojoj je cijena snižena za 1,45 posto, na 40,90 kuna.

Po prometu slijede dionice Atlantske plovidbe, kojih je protrgovano za 926 tisuća kuna, uz pad cijene za 3,17 posto, na 610 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, na najvećem gubitku bila je dionica Atlantic grupe, s padom cijene za 3,23 posto, na 900 kuna.

Veći su pad cijene zabilježile i dionice Luke Ploče, za 2,9 posto, na 500 kuna, te Končar Elektroindustrije, za 2,8 posto, na 700 kuna.

A na europskim tržištima dionički indeksi su veći dio dana proveli u negativnom teritoriju, no na kraju trgovanja neki su indeksi završili u pozitivnom području. Frankfurtski DAX oslabio je 0,14 posto, dok je londonski FTSE ojačao 0,48, a pariški CAC 0,23 posto.

“Objava podatka o usporavanju gospodarske aktivnosti u eurozoni mjerena PMI indeksom, uz nastavak rasta prinosa na državne obveznice, bili su generatori negativnog sentimenta”, navodi Leko.

Na Wall Streetu su, pak, u srijedu cijene dionica pale drugi dan zaredom jer je ulagače zabrinuo rast prinosa na državne obveznice na najviše razine u četiri godine nakon objave zapisnika s nedavne sjednice američke središnje banke.

“Objava zapisnika s posljednje sjednice Feda pokazala je da njegovi čelnici očekuju nastavak pozitivnih gospodarskih trendova te jačanje inflacije, što će u konačnici dovesti do najavljenog dizanja kamatnih stopa. Očekivano dizanje kamata potaklo je novi rast prinosa na američke državne obveznice na četverogodišnji maksimum, te posljedično utjecalo na pad dioničkih indeksa”, zaključuje Leko.

Komentiraj