PRIJETNJE JOSIPOVIĆU: “Zločinac i petokolonaš za kojeg su poželjne izvedbe ‘pad fasade sa zgrade na glavu ili metak u potiljak'”

BIVŠI PREDSJEDNIK IVO JOSIPOVIĆ primio je pismo nepoznatog autora naslovljeno s ‘Poglavniče, poglavniče, gdje si više, ne treba te samo Zagreb’ u kojem mu je, pored uobičajenih uvreda na račun partizanske prošlosti njegova oca, iznesena i ozbiljna prijetnja likvidacijom

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koncem proteklog tjedna otkrio je ozbiljno prijeteće pismo upućeno na njegovu adresu, u kojemu ga se proglašava ‘’zločincem i petokolonašem’’ – a samim time i ‘’legitimnim ciljem za likvidaciju’’. Između ostalog, u tom pismu spominje se da su koronavirus i potres stvorili uvjete za akciju te najavljuje način na koji će se to dogoditi. ‘’Pad fasade sa zgrade na glavu ti ili metak u potiljak su poželjne izvedbe’’, stoji u poduljem pismu koje završava tvrdnjom da ‘’ustaška zmija sikće i sve više jača’’ te ustaškim pozdravom ‘’Za poglavnika i dom – spremni!’’.

U istom pismu Josipoviću se kao navodni grijeh spominje da je sin partizana, činjenica da svoje tekstove objavljuje na portalu koji vodi novinar Drago Pilsel, a potom se nižu tvrdnje da spada u krug osoba (njih ‘’20 posto’’) koje su protiv samostalne Hrvatske, motivirane su i povezane mržnjom kao vezivnim tkivom i slično. Prigovara mu se zbog pisanja protiv mise za poratne žrtve Bleiburga održane nedavno u Sarajevu, proglašava ga se zločinačkim sinom i čak tvrdi da laže kada objavljuje da žali nevine žrtve. Niz tvrdnji koje bi se zdravorazumski lako moglo proglasiti mahnitima, u kombinaciji s eksplicitnim prijetnjama fizičkom likvidacijom te činjenicom da je pismo sastavljeno na pismen i razmjerno strukturiran način, Josipović je shvatio vrlo ozbiljno, premda se zapravo radi o samo jednoj u nizu uvredljivih ili prijetećih poruka koje on prima na tjednoj ili mjesečnoj bazi. Nakon prošlotjednog oružanog napada jednog 22-godišnjeg mladića na zgrade Vlade i Sabora i ranjavanja policajca, što je proglašeno činom s elementima terorizma, u javnom političkom prostoru sve se glasnije artikulira želja za suzbijanjem govora mržnje i netolerancije čiji su ogledni primjerci upravo pisma slična ovome koje je primio Josipović. U njemu se koriste fraze i teze koje se u jednom dijelu političkog spektra smatraju mainstreamom i provjerenim činjenicama te na društvenim mrežama i u specifičnom dijelu medijskog prostora služe kao alat za radikalizaciju društva i pojedinaca poput spomenutog 22-godišnjaka. Tjednik Novosti prošlog je tjedna detektirao da je napadač s Markova trga aktivno pratio Facebook profil dogradonačelnika Kutine Damira Markuša, HOS-ovca koji je očito iznimno privlačan jednom dijelu iznimno radikaliziranih građana Hrvatske – ali im evidentno tolerira, pa čak i potiče izljeve mržnje. Ispod njegovih objava komentatori pozivaju da se zbog ‘‘hrvatsko-srpske koalicije’’ objesi Andreja Plenkovića i Borisa Miloševića, traže da se otkopa oružje, uzmu snajper, strojnica ili zolja, da se roka i rješava izdajice rafalom. ‘‘Dok dijete ne nabavi gun, pa rokne dva, tri, bit će jebote, ustaša poludio’’, napisano je dva dana uoči prošlotjednog napada.

Kao grijeh Josipoviću se spominje i činjenica da svoje tekstove objavljuje na portalu koji vodi novinar Drago Pilsel, a potom se nižu tvrdnje da spada u krug osoba (njih ‘20 posto’) koje su protiv samostalne Hrvatske

Po svemu sudeći, ovo je bio jedan od ‘’izvora’’ na koje se Andrej Plenković referirao kada je tvrdio da je ponašanje napadača s kalašnjikovom ‘’uvjetovano informacijama pod kojima je on bio i izvorima kojima se napajao da napravi ovo’’. Plenković je spomenuo i one koji njegovu parlamentarnu većinu ‘‘žele predstaviti kao neku hrvatsko-srpsku većinu ili koaliciju’’, a zatim se i direktno referirao na izjave vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i saborske zastupnice Karoline Vidović Krišto, oboje iz Domovinskog pokreta kojemu, znakovito, pripada i spomenuti dogradonačelnik Kutine Damir Markuš. Upravo on je preko svog, iznimno praćenog profila na Facebooku, poručio da su Srbi u ratu dobili što su tražili te da je ‘‘vrijeme da se i u Hrvatskoj napravi reda’’, da bi se iza toga nizali komentari s pozivima na nasilje. Tjednik Novosti registrirao je tek neke: ‘‘Ja sam ustaša jebem im mater četničku, treba sve u Dunav’’; ‘‘Ne znam što se čeka’’; ‘‘Samo šutim i trpim kao i svi ostali do jednom, trebalo je 1995. pobiti govna srpska’’: ‘’Potamaniti stoku bezobraznu’’ i slično. ‘‘Kupiš pištolj jednom u usta naguraš tako da izbiješ bar 8, 9 zuba i čekaš da vidiš hoće li što biti’’, napisao je jedan od komentatora, dok je drugi pozivao na likvidaciju Milorada Pupovca i Vojislava Stanimirovića.

Novinar, aktivist i teolog Drago Pilsel proteklih tjedana također je intenzivno izložen uvredama i ozbiljnim prijetnjama fizičkom likvidacijom, što je eskaliralo nakon što je nedavno objavljena vijest da ga je u centru Zagreba verbalno napao donedavni saborski zastupnik Josip Glasnović. ‘’Ja sam mirno sjedio za svojim stolom u restoranu Antin Gaj u Ulici Kneza Mislava. No, u jednom trenutku počeo mi se približavati Željko Glasnović. Vidio sam da ima agresivan gard i nešto je uzvikivao, ali nisam ga najbolje razumio zbog žamora u restoranu. Ali onda mi je došao skroz pred lice, nije imao masku i počeo me vrijeđati. Govorio je da podržavam ubojice hrvatskog naroda te da slobodno mogu popušiti Titov ku*ac’’, ispričao je Pilsel dodavši kako je cijelo vrijeme incidenta držao ruke na prsima i mirno govorio Glasnoviću da ga pusti na miru. Glasnović je iste večeri nastupio na podcastu Projekta Velebit i ondje Pilsela prozvao izdajicom, stranim plaćenikom i osobom koja ‘’stavlja Hrvatsku na optuženičku klupu’’, a upravo nakon toga ovaj je počeo primati seriju novih prijetećih pisama koje, kako je potvrdio za Nacional, policiji više mahom ni ne prijavljuje jer se ne sjeća kada je uslijedila jasna reakcija ili konkretan rezultat. U jednom od pisama, u koje je Nacional imao uvid, ponavlja se uzorak teza i uvreda vidljiv u specifičnom dijelu javnosti – u emisijama poput ‘’Bujice’’ ili spomenutom podcastu Projekta Velebit, kao i među njihovim pratiteljima na društvenim mrežama: Pilsela se proglašava mrziteljem Hrvatske i izražava žaljenje ‘’jer ga nisu sredili ni korona ni potres’’, a potom slijedi niz teško uvreda povezanih s njegovim odnosom prema vjeri i Bogu, da bi se uz niz ustaških pozdrava pismo završilo u prijetećem tonu. ‘’Ako te potres nije sredio onda se uzdamo u coronu i da završiš na respiratoru, ali ne na kisik nego na cijankalij. Preživiš li coronu onda, zapamti hijo de puta, da će te nešto drugo snaći, da će doći dan naplate za svo zlo koje si počinio – uz kamate naravno (tar para cual), majku ti j…, đubre srbočetničko. Za oca Adolfa, djeda Jakova i dom spremni’’, stoji između ostalog u ovom pismu.

Ovakav narativ u dijelu javnosti prisutan je već dugi niz godina, a intenzivno iz perioda kada se za preuzimanje vlasti pripremao bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko uz pomoć tadašnjeg najbližeg suradnika Milijana Brkića. Tada se u javnom prostoru pojavilo nešto što se nazvalo ‘’konzervativnom revolucijom’’, iako se radilo o provali socijalne patologije i vrlo usmjerenom oživljavanju huškačkih i mrzilačkih sentimenata, očigledno pomno planiranih i usmjerenih kako bi promjenom klime u društvu došlo do promjene vlasti. U javni prostor uveden je eksplicitni govor mržnje koji se potom reproducirao različitim kanalima – od braniteljskog šatora u Savskoj ulici u Zagrebu, preko spomenutih i dotad marginalnih emisija na nizu lokalnih televizija, do izljeva verbalnog nasilja prema značajnim akterima nevladine scene, novinarima i nezavisnim intelektualcima. Socijalne devijacije zahvatile su više segmenata društva i svoj simbolični vrhunac doživjele na inauguraciji bivše predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović, na kojoj su se među uzvanicima našle brojne u najmanju ruku suspektne osobe – od osuđenika za gospodarski kriminal ili osumnjičenih pripadnika zločinačkih organizacija, preko osoba poznatih po ekstremnim političkim stavovima, govoru mržnje i nasilničkom ponašanju, do glavnih poluga ‘’konzervativne revolucije’’ koja je u civilizacijskom smislu Hrvatsku unazadila za nekoliko desetljeća. Kloaka koja se sada demonstrira u sve raširenijem netolerantnom i mrzilačkom narativu na društvenim mrežama i u javnosti, pa i prijetnjama o klanju i skidanju glava upućenim tako prozvanim metama – a moguće i nasilnim činovima poput onoga na Markovu trgu – tek su posljedica ovako postavljenih i pažljivo posloženih preduvjeta.

 

Komentiraj