Žigman: “Trezorski zapisi mogu biti zanimljivi građanima, jer lako vide koliki je prinos”

Autor:

Photo: HRT

Država je nedavno građanima ponudila narodne obveznice, a sada su na redu trezorski zapisi. Građani će dobiti prinos, a država novac. Ekonomisti se slažu da je riječ o sigurnim ulaganjima.

Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, rekao je u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog da trezorski zapisi imaju najvišu razinu sigurnosti.

– Oni mogu biti zanimljivi građanima stoga što su jednostavan financijski proizvod kod kojeg građani vrlo lako vide koliki je prinos. Jasno se vidi da će građani dobiti 37 eura za godinu dana ako ulože tisuću eura, koliko stoji jedan trezorski zapis, rekao je.

Dodaje kako je Agenciji važno da se cijeli proces provodi u skladu sa zakonom i za sada je tako.

– Sigurno je da građani pred sobom imaju zanimljiv financijski instrument, naglašava.

Država pokušava motivirati banke da podignu kamate

Niko Maričić, fond menadžer u investicijskoj kući InterCapital, naglašava da je ovo izvrsno za državu, koja na ovaj način pokušava educirati građane i uključiti ih na tržište kapitala te im ponuditi prinos koji banke nisu nudile.

– Tako država pokušava motivirati banke da podignu kamatne stope na depozite građana, kako bi građani pokušali umanjiti negativne efekte inflacije, istaknuo je.

Dodaje da su do sada trezorski zapisi bili namijenjeni isključivo institucionalnim investitorima koji su putem tog kratkoročnog dužničkog instrumenta kreditirali državu.

Veliki štedni potencijal građana

– Velik broj građana raspolaže velikim štednim potencijalom i oni bi se htjeli zaštititi od inflacije koja je u Hrvatskoj malo viša nego u europodručju, rekao je Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Žigman je rekao kako inflaciju treba promatrati u duljem razdoblju.

– Dok dospije ovaj trezorski zapis za godinu dana, vjerojatno će inflacija u Hrvatskoj biti na razini koliki je nominalni prinos od 3,7 posto. To su najave, rekao je za HRT.

Naglašava kako se ovim potezom države štiti vrijednost novca.

Edukacija građana

Maričić kaže da nam Amerika mora biti primjer što se tiče ulaganja građana, gdje su ljudi financijski pismeniji nego u Europi.

Smatra da su građani u Hrvatskoj manje financijski pismeni od ostatka Europe.

– Mislim da je ovo kod nas početak jedne lijepe priče o edukaciji građana Hrvatske te da će građani ostati na financijskom tržištu dugi niz godina, rekao je.

Maričić upozorava građane da ako dobiju neke ponude za ulaganje gdje se nude visoki prinosi, to je znak za alarm i na to se ne smije pristati.

Žigman poručuje da na stranicama HANFA-e postoji registar financijskih institucija u cijelom EU-u koje mogu pružati financijske usluge.

Rizici trezorskih zapisa jednaki nuli

Na pitanje koji su rizici trezorskih zapisa, Novotny je rekao da je rizik jednak nuli.

– Praksa ulaganja građana u državne vrijednosne papire u Hrvatskoj nije novost. Radi se o zdravom razumu, ako vam netko ponudi da će vam u mjesec dana dati prinos od 80 posto, zdrav razum će reći da to nije moguće, naglasio je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.