ZG županija očekuje EU sredstva za energetsku obnovu pet škola

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Zagrebačka županija je na poziv na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” podnijela prijave za ukupno pet projektnih prijedloga i to energetsku obnovu Srednje škole Velika Gorica, Srednje škole Vrbovec, Područne škole Rakov potok, Osnovne škole Đuro Deželić i Osnovne škola Stjepana Basaričeka, ukupne vrijednosti oko 63 milijuna kuna.

Projektne prijedloge izradili su Upravni odjel za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju i Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske, priopćili su u petak iz Ureda župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića.

Ukupna vrijednost svih projektnih prijedloga iznosi oko 63 milijuna kuna od čega 32 milijuna kuna iznose tražena bespovratna sredstva.

“Razliku između prihvatljivih financijskih sredstava i dodijeljenih bespovratnih sredstava osigurat će Zagrebačka županija, a čim se otvori novi natječaj Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini pri Ministarstvu regionalnog razvoja aplicirat ćemo kako bi povukli sredstva”, kazao je župan Kožić.

Ustvrdio je da je sva dokumentacija pripremljena stručno i kvalitetno stoga očekuje europska sredstva za obnovu svih pet škola.

Ukupna vrijednost energetske obnove SŠ Velika Gorica procjenjuje se na gotovo 31 milijun kuna, a ušteda godišnje potrebne toplinske energije za grijanje bila bi veća za 81 posto čime bi se ostvario energetski razred A.

Osim škole u Velikoj Gorici, sve ostale škole nakon energetske obnove ostvarile bi energetski razred B.

SŠ Vrbovec energetskom bi obnovom uštedila 74 posto godišnje potrebne toplinske energije te 63 posto uštede primarne energije za što je potrebno osigurati 12,7 milijuna kuna.

PŠ Rakov potok (OŠ Sveta Nedelja) ostvarila bi 84 posto uštede godišnje potrebne toplinske energije za grijanje i 82,5 posto uštede primarne energije, a investicija je vrijedna 2,4 milijuna kuna.

Za dvije škole u Ivanić-Gradu potrebno je osigurati ukupno više od 17 milijuna kuna i to 7,5 milijuna kuna za PŠ Đuro Deželić uz godišnju uštedu primarne i toplinske energije od oko 65 posto te 9,9 milijuna kuna za OŠ Stjepana Basaričeka uz uštedu toplinske i primarne energije za više od 70 posto.

Poziv na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora financira se sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020”.

Komentiraj