Zelenski o smrti Prigožina: “Nemamo s tim nikakve veze, ali svi znamo tko ima”

Autor:

EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Ukrajina nije upletena u smrt Jevgenija Prigožina, zapovjednika ruske plaćenićke skupine Wagner, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, prenosi u četvrtak novinska agencija Interfax.

Prigožin je bio na listi putnika u privatnom zrakoplovu koji se u srijedu navečer srušio sjeverno od Moskve i u kojem nema preživjelih,

“Nemamo s tim nikakve veze, ali svi znamo tko ima”, rekao je Zelenski novinarima aludirajući da je odgovoran Kremlj.

U međuvremenu, istražitelji pretražuju olupinu mlažnjaka Embraer Legacy u kojem je poginulo deset osoba, sedmero putnika i tri člana posade.

Istraga traje i zasad nema službenih informacija o uzroku pada zrakoplova. Nema također ni službene potvrde Prigožibove smrti, osim priopćenja uprave za zrakoplovstvo da je bio na listi putnika.

O sudbini Prigožina šute i Kremlj i ministarstvo obrane. Predsjednik Vladimir Putin koji se virtualno obratio čelnicima zemalja BRICS-a okupljenih u Južnoafričkoj Republici nije spomenuo nesreću, kao ni šef diplomacije Sergej Lavrov koji sudjeluje na sastanku na vrhu.

U nedostatku potvrđenih činjenica, neki pristaše Prigožina prst krivnje za njegovu smrt uperuju u rusku državu, a drugi u Ukrajinu koja u četvrtak obilježava Dan neovisnosti.

Rusko ministarstvo za izvanredna stanja priopćilo je da je privatni zrakoplov Embraer Legacy letio iz Moskve u St. Petersburg i da se srušio kod sela Kuženkino u regiji Tver.

Prigožin (62) predvodio je 23. i 24. lipnja pobunu protiv najviših ruskih vojnih zapovjednika za koju je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da je mogla uvući zemlju u građanski rat.

Pobuna je završila pregovorima i dogovorom s Kremljom po kojem je Prigožin pristao otići u Bjelorusiju. No, nakon toga viđen je kako se slobodno kreće po Rusiji.

Prigožin, koji je želio svrgnuti ministra obrane Sergeja Šojgua i zapovjednika združenog stožera Valerija Gerasimova zbog lošeg vođenja vojne operacije u Ukrajini, u ponedjeljak je objavio video sugerirajući da je snimljen u Africi.

Kako završavaju protivnici Putina: “Ili pojedu novičok ili izađu kroz prozor ili sjednu u krivi avion…”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.