HINA / Dario GRZEL

Zelena akcija podržava donošenje Plana gospodarenja otpadom

Zelena akcija podržava smjer u kojem Vlada kreće donošenjem Plana gospodarenja otpadom RH 2017.-2022., koji je usvojila na sjednici u četvrtak, no upozorava da plan i dalje ostavlja prostora za mogućnost naknadnih štetnih manipulacija.

Zelena akcija u priopćenju podržava temeljite promjene u sustavu gospodarenja otpadom, koji smatra jednim od najgorih u EU-u, ali upozorava da plan ipak ostavlja prostora za naknadne manipulacije kroz studije izvedivosti kojima bi se trebali definirati konačni kapaciteti i tehnologija postrojenja za obradu miješanog otpada.

Zahtijevamo da te studije budu upućene u proces javnog savjetovanja kako bi javnost mogla pravovremeno reagirati u slučaju kršenja prioriteta u gospodarenju otpadom. Također, zahtijevamo od svih lokalnih vlasti da u skladu s nacionalnim vlastima hitno donesu svoje lokalne planove gospodarenja otpadom i krenu s provedbom plana, ističe Zelena akcija.

Promašaj dosad planiranog sustava potvrđuje trenutna situacija u kojoj se odlaže 83 posto komunalnog otpada, izgrađeni regionalni centri štete okolišu i ne funkcioniraju, a građanima odvajanje otpada nije dostupno niti isplativo, kaže se u priopćenju.

Komentiraj