Zbog visokog vodostaja Save upitno održavanje 49. Štefanjsko-novogodišnjeg spusta

Tradicionalni 49. Štefanjsko – novogodišnji spust i 24. Memorijal “Tibor Šaramo” održat će se, ako to visoki vodostaj Save dopusti, 26. prosinca sa startom ispod Podsusedskog mosta i ciljem kod starog kolnog Savskog mosta na lijevoj obali.

“Do sada je, u gotovo polustoljetnoj tradiciji, ovaj spust bio odgođen samo ratne 1991. godine i vjerujem da će se Sava vratiti u svoje korito i omogućiti nam održavanje našeg tradicionalnog  kajaško-kanuističkog spusta za koji se već prijavilo 80-ak posada kajakaša i kanuista iz Slovenije, Srbije, BiH i Hrvatske. Već sada možemo reći da će vodostaj Save biti visok i da bi kajakaši 12,5 km dugu stazu mogli preći za manje od 30-ak minuta, a nešto sporiji kanuisti za 40-ak minuta”, kazao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare glavni trener Kajak kanu kluba “Zagreb” i vođa natjecanja Dubravko Lilek.

“Nama je problem start u Podsusedu, koji je gotovo neizvodiv pri ovakvom vodostaju Save koja se razlila jer se u Sloveniji topi velika količina snijega, i praktički ćemo za Božić, odnosno dan prije utrke, u dogovoru s prijateljima iz Slovenije, donijeti odluku o tome hoće li je biti”, rekao je stručni tajnik Kajakaškog saveza Zagreba Tomislav Crnković koji je zadužen i za sigurnost natjecanja.

Pobjedniku utrke kajakaša pripast će veliki prijelazni pehar Sportskih novosti, pokrovitelja natjecanja koje je prije 49 godina pokrenuo njihov novinar i bivši kanuist Tibor Šaramo, u čiju čast je i organizirana memorijalna utrka kanuista.

“Vjerujem da ćemo iduće godine uspjeti organizirati 50. Štefanjsko-novogodišnji spust i 25. utrku kanuista “Tibor Šaramo”, a moja obitelj će se pobrinuti da i tada pobjednici dobiju prigodne poklone kao što će i ove godine najbrži kanuist na poklon dobiti vrijedan mozaik “Fuzija u staklu”, rad akademske slikarice Vlatke Bauer, kazala je Šaramova udovica Astrid.

Komentiraj