Zbog visokih poskupljenja struje i plina: Slovenski parlament odobrio povećanje pomoći gospodarstvu

Zastupnici u slovenskom parlamentu u četvrtak su prihvatili izmjene zakona o potporama gospodarstvu zbog visokih poskupljenja struje i prirodnog plina, kojima se povećava iznos potpore i proširuje krug korisnika pomoći. 

Ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Matjaž Han kazao je, predstavljajući izmjene, da se udvostručuju sredstava potpore s 40 milijuna eura na 86 milijuna. Prema danas usvojenom amandmanu, gospodarstvo će dobiti 80 milijuna eura za pomoć u suočavanju s visokim cijenama struje i plina, dok je preostalih šest milijuna eura namijenjeno Slovenskom poduzetničkom fondu.

Izmjenom zakona proširuje se krug korisnika pomoći. Pravo na njega od sada će imati i svi subjekti iz poljoprivrede i ribarstva, privatne udruge i instituti te gospodarska interesna udruženja, komore i sindikati. Za pomoć se neće moći prijaviti subjekti čija je osnovna djelatnost registrirana financijska djelatnost i djelatnost osiguranja.

Temeljem usvojenih izmjena udio opravdanih troškova koji će se poduzećima refundirati povećava se s prvotnih 30 posto na 50 posto u slučaju obične pomoći.

Na temelju izmijenjenog zakonodavstva, javna agencija Spirit Slovenija pripremit će posebnu aplikaciju putem koje će se gospodarstvenici moći prijaviti za pomoć od 1. do 15. studenog.

Ministar gospodarstva kazao je za medije kako se radi o ovogodišnjim sredstvima te da vlada za iduću godinu priprema i druge mjere koje su također vezane uz EU.

Izmjenu zakona podržali su svi klubovi zastupnika smatrajući da je gospodarstvu hitno potrebna pomoć u sadašnjoj situaciji.

Komentiraj