Bračna svađa između špijuna i njegove supruge tijekom Drugog svjetskog rata umalo je spriječila vojnu operaciju ‘Dan D’, otkrili su tajni dokumenti MI5, prenose britanski mediji.

Španjolac Juan Pujol pomogao je uvjeriti naciste kako će se iskrcavanje savezniak dogoditi u Calaisu, a ne Normandiji. Njegova supruga Araceli, koja je zbog zaštite identiteta svog supruga bila zatvorena u kući u Londonu, zaprijetila je da će u lipnju 1943. godine otići u španjolsko veleposlanstvo i otkriti im sve o najboljem britanskom dvostrukom agentu ukoliko joj se ne dopusti da ode u posjet majci.

Obitelj Pujol bila je smještena u sjeverozapadnom Londonu, odakle je Pujol, kodnog imena Agent Garbo, preko svojih agenata i doušnika slao lažne informacije Nijemcima. Upravo su te lažne informacije odvele naciste od Normandije, pravog mjesta iskrcavanja saveznika 6. lipnja 1944. godine.

Araceli Pujol borila se s tim dvostrukim životom, te joj je nedostajala domovina, španjolska hrana i društvo supruga, koji je često izbivao iz kuće. U tajnim spisima, koje je objavio Nacionalni arhiv, otkriva se trenutak kada se gospođa Pujol obratila nadređenom svog supruga. “Ne želim više ni pet minuta provesti sa svojim suprugom. Čak i ako me ubiju, ja idem u španjolsko veleposlanstvo”, rekla je isfrustrirana Araceli.

Kako bi je umirili, agenti MI5 ‘prodali’ su joj priču da joj je suprug zbog njenog ispada uhićen. Čak su je, s povezom preko očiju, doveli do zatvoreničkog kampa kako bi vidjela supruga, a nakon toga shavtila ke kako mora stajati iza svog muža i njegovog posla. Rečeno joj je kako će joj muža pustiti i dozvoliti mu da se vrati misiji, te joj poručili da ako još jednom čuju njeno ime i njene žalbe, tada će u zatvoru završiti ona. Araceli se vratila kući i pričekala povratak muža, a operacija iskrcavanja na Normandiju uspješno je okončana.

Komentiraj