Zbog spora oko kamiona blokiran slovački granični prijelaz s Ukrajinom

Autor:

Screenshot YouTube

Slovački granični prijelaz s Ukrajinom bio je u utorak blokiran, objavili su policija i mediji, premda se slovački sindikat prijevoznika ogradio od toga tvrdeći da je to djelo samo jednog kamiona.

Slovački kamiondžije podržavaju poljske kolege koji nastoje izboriti ograničenje broja ukrajinskih kamiona koji ulaze u EU.

Prošli su tjedan organizirali simboličnu kratku blokadu glavnog graničnog prijelaza kako bi iskazali potporu, ali su rekli da će pričekati pregovore prije nego poduzmu daljnje korake.

Kamiondžije iz Ukrajine izuzeti su iz dozvola za prelazak granice od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Poljski i slovački prijevoznici upozoravaju da im to šteti poslovanju.

Miloslav Tokar, iz slovačke granične policije, rekao je da su kamiondžije blokirali granični prijelaz, jedini između dviju zemalja za teška vozila, u podne i da puštaju da prijeđe samo ograničen broj ukrajinskih kamiona.

Slovačka novinska agencija TASR izvijestila je da je jedan kamion u utorak blokirao prijelaz Vysne Nemecke, pozivajući se na slovački sindikat prijevoznika UNAS.

Predsjednik sindikata Stanislav Skala rekao je Reutersu telefonom da će sindkat pričekati pregovore dužnosnika EU-a, Poljske i Ukrajine prije nego se službeno pridruži blokadama poljskih kolega.

Ukrajinska carina objavila je na Telegramu da su “nepoznate osobe blokirale odvijanje teretnog prometa bez ikakvog upozorenja”, ali i dodala da Ukrajina nije dobila nikakve službene informacije sa slovačke strane.

Rekla je da će slovačka strana početi puštati kamione u 20 sati i to pet na sat.

Ukrajina i Poljska razgovarale su o blokadama na granici prošli tjedan, ali bez napretka.

Ukrajinske vlasti u nedjelju su objavile da je oko 3000 većinom ukrajinskih kamiona, uključujući kamione s gorivom i humanitarnom pomoći, zapelo na poljskoj strani granice.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.