Svijet
Decoration icon

mediji

Slovački premijer obustavio komunikaciju s nekim medijima

Autor:

Pixabay

Slovački premijer Robert Fico u ponedjeljak je obustavio komunikaciju s četiri vodeća medija nakon što ih je optužio da ne izvještavaju istinito.

Fico je postao premijer četvrti put prošli mjesec predvodeći ljevičarsko-nacionalističku koaliciju nakon izbora u kojima je napao liberalne politike, slovačke zapadne saveznike i medije kritične prema njemu i njegovoj stranci SMER.

Dao je ostavku prije pet godina uslijed velikih uličnih prosvjeda zbog ubojstva novinara Jana Kuciaka, koji je istraživao političku korupciju.

U ponedjeljak je Fico rekao da novine i online novinski portali Dennik N, Aktuality.sk – u kojima je Kuciak radio – kao i SME i TV Markiza, “nisu ispunile obvezu” istinitog, potpunog i pravovremenog informiranja od formiranja njegove nove vlade.

“Sve dok navedeni mediji ne započnu ispunjavati svoje zakonske obveze, premijer Fico prekida svaku komunikaciju s njima”, priopćio je ured vlade.

Prošli tjedan Fico je zaprijetio da će spriječiti ulazak četiri medija u vladine urede.

Međutim, Dennik N i SME rekli su u ponedjeljak da su njihovi novinari ipak uspjeli ući.

Izvršni urednik Dennika N, Matus Kostolny, rekao je da Fico “već godinama” nije odgovorio na pitanja njegovih novina čime krši zakone.

“Fico se prestrašio i nije nam zatvorio vrata pred nosom. Ni on nas neće moći ušutkati”, rekao je Kostolny.

Glavna urednica SME-a Beata Balogova optužila je Fica na Facebooku da dijeli medije u prijateljske i neprijateljske grupe, no rekla je da neće uspjeti “zastrašiti” njezine novine i natjerati ih u samocenzuru.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.