Zbog snimanja filma u Srbiji američki redatelj mora u zatvor

Vlasti u američkoj državi Georgia zaključile su kako je redatelj Randall Miller prekršio odredbe o uvjetnom izlasku iz zatvora time što je snimio novi film „Higher Grounds“ i to u Srbiji. Randall Miller proglašen je krivim za ubojstvo iz nehaja koje se dogodilo 2014. godine na snimanju filma „Midnight Rider“ kada je poginula Sarah Jones, pomoćnica snimatelja. Osuđen je na dvije godine zatvora. Odslužio je godinu dana te je pušten na uvjetnu slobodu s odredbom kako 10 godina ne smije režirati film, biti prvi pomoćnik redatelja na filmu ili raditi kao supervizor na snimanju filma zadužen za sigurnost. S obzirom da je režiranjem novog filma prekršio odredbu, vlasti države Georgia najvjerojatnije će tražiti njegov povratak u zatvor.

„Midnight Rider“ trebao je biti biografski film o Greggu Allmanu, vođi Allmana Brothers Banda iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, pri čemu je Allmana glumio William Hurt. Miller je imao iskustva s glazbenim filmovima, godinu dana ranije u kina je stigao njegov film „CBGB“, biografska priča o vlasnicima kluba CBGB u New Yorka u kojem je nastala američka punk scena, također u sedamdesetim godinama. Već na početku odlučili su se na snimanje scene na mostu preko kojeg je prolazila željeznička pruga. Dok se scena pripremala naišao je vlak pri čemu je poginula Sarah Jones dok je još šest osoba ozljeđeno. Na suđenju je utvrđeno kako je željeznička kompanija, vlasnica mosta i pruge, odbila dva zahtjeva za snimanjem scene filma na toj lokaciji. Iako bez dozvole, producentska ekipa je odlučila ipak snimiti scenu na mostu, a Randall Miller je na suđenju rekao da je imao informaciju kako vlak dva puta dnevno prolazi tim dijelom pruge, te da su tog dana dva vlaka već prošla, te su oni mislili da će snimanje biti sigurno. Nisu bili u pravu, a nakon ove nesreće snimanje je zaustavljeno i nikada nije nastavljeno. Miller je osuđen na zatvorsku kaznu.

Miller je izjavio kako je mislio da mu je dopušteno režirati film sve dok netko drugi brine o sigurnosti na snimanju. Tvrdi kako je „Higher Grounds“ film u kojem ljudi pretežno sjede u  coffee dućanima i barovima te ne može doći ni do kakve nezgode na snimanju. I njegov odvjetnik Ed Garland rekao je isto, dok su vlasti države Georgia poručile kako će se održati sudska rasprava na kojoj će se utvrditi je li Miller prekršio odredbe uvjetnog puštanja na slobodu. Ako se zaključi da su odredbe prekršene, Miller će biti uhićen.

Film je najvećim dijelom sniman prošlog ljeta u Srbiji, manjim dijelom u Londonu i Kolumbiji. Jason Allen bio je prvi pomoćnik redatelja ujedno zadužen za sigurnost na snimanju koji je potvrdio kako se radnja filma pretežno odvija u coffee dućanima te je snimanje bilo izuzetno sigurno. Miller je dodao kako je dobio potrebna odobrenja za snimanje filma od filmskih organizacija – Američkog udruženja redatelja, Udruženja glumaca, Udruženja scenarista, te britanskog udruženja glumaca, zaključujući „ovo je ono što radim cijeli život i moram raditi kako bi preživio“.

Komentiraj