Zbog koronavirusa Kina bilježi najveći trgovinski suficit od 1981.

Kineski izvoz smanjio se u svibnju jer su globalna zaustavljanja koronavirusa i dalje devastirala potražnju, dok je oštriji pad uvoza od očekivanog ukazao na sve veći pritisak na proizvođače kao zastoj globalnog rasta.

Mračni trgovinski podaci za drugo najveće svjetsko gospodarstvo mogli bi gomilati pritiske na kreatore politika da pruže veću podršku sektoru koji je kritičan za život više od 180 milijuna radnika. Ukupna trgovina čini oko trećine gospodarstva, javlja Reuters.

Prekomorske pošiljke u svibnju pale su za 3,3% u odnosu na godinu ranije, nakon iznenađujućeg porasta od 3,5% u travnju, pokazali su carinski podaci u nedjelju. To je u usporedbi s prognozom pada od 7% u anketi Reutersa.

Dok se izvoz ostvario nešto bolje od očekivanog, uvoz je pao za 16,7% u odnosu na godinu ranije, pogoršavajući se od pada od 14,2% u prethodnom mjesecu i označivši najoštriji pad od siječnja 2016. godine.

Očekivalo se da će u svibnju pasti 9,7%.

 

Najveći trgovinski suficit od 1981

Kao rezultat toga, Kina je prošlog mjeseca objavila rekordni trgovinski suficit od 62,93 milijardi dolara, što je najveći rezultat od kada je Reuters započeo praćenje serije 1981. godine, u usporedbi s prognozama ankete za 39 milijardi dolara viška i 45,34 milijarde dolara u travnju.

Kineski trgovinski suficit sa Sjedinjenim Državama proširio se na 27,89 milijardi dolara u svibnju, pokazao je Reutersov izračun na temelju carinskih podataka.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]