Zbirka umjetnina i starinskog namještaja dizajnera Huberta Givenchyja prodana za 114 milijuna eura

Screenshot YouTube

Privatna zbirka francuskog modnog dizajnera Huberta de Givenchyja prodana je na dražbi u Parizu za više od 114 milijuna eura, što je svota dvaput veća od procijenjene, objavila je aukcijska kuća Christie’s koja je organizirala događaj.

Ključnih 800 lotova sastavljenih od umjetničkih djela – slika i skulptura te izvanrednog namještaja iz 18. stoljeća, prodavalo se na dražbi organiziranoj od 14. do 17. lipnja.

Dvije online prodaje koje obuhvaćaju još 478 skupina predmeta održavaju se online i završavaju u četvrtak.

Predmeti ponuđeni na fizičkoj dražbi prodani su za ukupno114,4 milijuna eura što je dvostruko više od procjene od 50 milijuna. Postignuti su novi rekordi kad je riječ o prodaji antiknog namještaja njemačkog majstora Davida Roentgena.

“Žena koja hoda”, skulptura Alberta Giacomettija prodana je za 27 milijuna eura, i najskuplja je umjetnina prodana u Francuskoj od od početka godine te ujedno rekordna svota za djelo nadrealističkog razdoblje tog umjetnika.

Među prodanim umjetninama su i djela Joana Miròa te Pabla Picassa.

Kupci iz cijelog svijeta sudjelovali su na dražbi od kojih je 57 posto bilo iz Europe i s Bliskog istoka, 30 posto s američkog kontinenta te 12 posto iz Azije.

Komentiraj