HINA/ Nikša MILETIĆ

Završena milijun i pol kuna vrijedna obnova Velike Onofrijeve fontane

Nakon pet mjeseci u petak je završena milijun i pol kuna vrijedna obnova Velike Onofrijeve fontane, spomenika kulture nulte kategorije, rekao je u petak u Dubrovniku tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS) Niko Kapetanić.

Kako je istaknuo Kapetanić, obnova je malo kasnila zbog snimanja filma “Star Wars” u ožujku, no DPDS, koji financira projekt, pobrinuo se da svi radovi budu na najvišoj mogućoj razini.

“Osim instalacije, htjeli smo da se obnovi i kamena plastika, a pritom mislim na 16 maskerona koji su na fontani. Većina njih je bila jako oštećena, a sada fontana ima sasvim novi izgled. Voda će iz nje poteći čim dobijemo atest, za nekih pet dana”, rekao je.

Obnova Velike Onofrijeve fontane sada je završena, no za DPDS posao nije gotov jer, dodao je Kapetanić, “još nije vraćen kip kučka” koji ju je nekada krasio, a što se očekuje za mjesec-dva.

Najavio je da će na kraju biti organizirana izložba o toj fontani prije, tijekom i poslije obnove.

Velika Onofrijeva fontana izgrađena je 1438. godine kao simbol staroga vodovoda kojim je Dubrovnik dobio pitku vodu iz 12 kilometara udaljenog izvora Rijeke dubrovačke. Danas je i spomenik kulture nulte kategorije neprocjenjive vrijednosti. Fontana je poligonalnog oblika sa 16 isklesanih maskerona za izljev vode, a projektirao ju je Onofrio della Cava iz Napulja. Kupola fontane je u izvornom obliku bila monumentalnija, no uništena je u velikom potresu 1667. godine. Nakon toga nikad nije vraćena u prvobitno stanje. Radove je izvela dubrovačka tvrtka “Građevinar Quélin” u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom iz Splita.

Komentiraj