Sastanak između dobavljača i banaka završen je u subotu u kasnim poslijepodnevnim satima. Sudionici sastanka za N1 su rekli kako će detalji standstill ugovora biti poznati sljedećeg tjedna, kada će imati pristanak svih vjerovnika.

Podsjetimo, danas su se u Zagrebu sastali Agrokorovi dobavljači, koji su razgovarali o rokovima plaćanja i pravu prvenstva naplate. Dobavljači žele deblokirati Agrokorove tvrtke, a kreditori su usaglašavali zadnje detalje oko standsill ugovora.

Josip Budimir iz Francka rekao je kako su pristali pristupiti standstill ugovoru te kako su približili stavove. “Puni smo optimizma da ćemo ga sljedećeg tjedna potpisati. Predstavnici banaka moraju dobiti suglasnosti od upravljačkih odbora. Deblokada nije moguća dok se ne dobije pomoć države”, rekao je Budimir naglašavajući kako oni to ne mogu napravili silom.

Pozvali su i male banke i društva da pristupe aranžmanu, čiji je cilj podržati kompaniju i donijeti kvalitetan plan restrukturiranja. O napisima u medijima da se Ivica Todorić opire dogovoru, kažu da nemaju takvih saznanja.

Kazali su da se u cijeli proces moraju uključiti dobavljači i država, koja je jedan od sudionika blokade. “Nije rečeno i nije presudno da će restrukturiranjem upravljati osoba iz Hrvatske”, rekli su Budimir i Boris Certner iz Erste banke nakon sastanka.

Naveli su i kako nisu razgovarali o ‘lex Agrokoru’.

Standstill aranžman, odnosno moratorij na postojeće bankarske obveze Agrokora stupio je na snagu u petak, a u slijedećim danima doći će i do ubrizgavanja dodatnih sredstava u koncern, njegova aktivnog restrukturiranja, što znači i promjenu menadžmenta, najavljeno je u petak nakon sastanka banaka i dobavljača Agrokora.

Da su usuglašeni ključni elementi standstill ugovora ranije u petak priopćili su iz Erste&Steiermärkische Bank u ime koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika Agrokora, u kojem je, uz Erste banku, još pet banaka – Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Sberbank, VTB Bank (Austria), Zagrebačka banka.

Komentiraj