ZAVRŠEN 11. FESTIVAL SLAME NA ŠEĆERANSKOM JEZERU U BELOM MANASTIRU 20 tona slame za umjetničke skulpture

Nacional

Spaljivanjem šest i pol metara visoke slamnate skulpture dolara, tog simbola iskrivljenih vrijednosti i mračnog predmeta želja – kako ga doživljava akademski kipar Nikola Faller, utemeljitelj i predsjednik Udruge Slama, organizatora manifestacije – završen je 11. festival slame na Šećeranskom jezeru u Belome Manastiru, jedinom baranjskom gradu.

Za razliku od sličnih kiparskih kolonija u svijetu, ova je jedinstvena po višedimenzionalnosti sadržaja. Dok izrađuju skulpture od slame, umjetnici iz više zemalja (osim iz Hrvatske, ove godine došli su iz Izraela, Italije, Makedonije, Kosova, BiH…) žive i rade na izložbenom prostoru, praktički ga ne napuštajući cijelog tjedna, boraveći u kućicama izrađenima od bala slame, promičući načela života u skladu s prirodom i održivog razvoja. Ta poruka provlači se kroz sve dosad održane Festivale slame, a u završnoj večeri artikulira se u performansu pod vodstvom šefa parade Nikole Fallera, u kojem aktivno sudjeluju i posjetitelji.

Ovogodišnji Festival održan je pod nazivom Utopija, inspiriran stihovima Johna Lennona iz pjesme Imagine: „Možeš reći da sam sanjar, ali nisam jedini. Nadam se da ćeš nam se jednog dana pridružiti i svijet će biti jedinstven.“ Stoga je upravo dolar – kao simbol dekadentne moći i jagme za zgrtanjem materijalnog bogatstva – izabran kao središnji eksponat Festivala, predviđen da se u pročišćavajućem plamenu pretvori u prah i pepeo i svijetu pošalje poruku o nužnosti promjene vrijednosti prema kojima živi. To je, smatraju Faller i njegova umjetnička družina, jedini ispravan put želimo li još dugo i zadovoljni živjeti na Zemlji.

Festival je posjetilo približno 1.500 znatiželjnika i poklonika filozofije povratka prirodi. Na livadi pored jezera u blizini nekadašnje Šećerane, od koje su ostale prazne i urušene proizvodne hale, Faller planira složiti trajniji izložbeni postav, ali i izgraditi montažnu kuću od blata i slame u kojoj bi živio s obitelji. Danas živi s djevojkom u unajmljenom stanu na osječkom Sjenjaku i kuje velike planove, kao što i gradska uprava Belog Manastira to područje nastoji urediti i afirmirati kao zabavno-sportsko-rekreativno-umjetničku zonu. Oko jezera je izgrađena biciklistička staza, uređen je travnjak za odmor i zabavu kupača, bit će tu i dodatnih sportskih sadržaja, a Grad pomaže Festival s 30.000 kuna.

Za izradu skulptura ove godine utrošeno je približno 20 tona slame.

Komentiraj

Source:GORAN FLAUDER