Završen Sa(n)jam knjige u Puli, među najprodavanijima Stanković, Dežulović…

Autor:

03.12.2023., Pula: Na pulskom Sajmu knjige, predstavljeni su finalisti nagrade Fric. Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL

Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL

U Puli je završen 29. Sa(n)jam knjige u Istri. Svoja je izdanja predstavilo više od 300 izdavača, a publika je mogla pratiti stotinjak programa uz atraktivne književne goste. Koji su, pak, bili najprodavaniji naslovi na sajmu?

Na petom mjestu je djelo Susan Orlean “Knjiga o knjižnici”, na četvrtom je Boris Dežulović i “Bili libar”, na trećem je mjestu knjiga novinara HRT-a Aleksandra Stankovića “Depra”, na drugom mjestu Miroslav Bertoša i “Trošenje života”, a na prvom mjestu – najprodavanija knjiga sajama bila je “Slučaj vlastite pogibelji” Kristiana Novaka.

Sajamska publika birala je naslove i u posljednjim satima 29. izdanja popularnog pulskog festivala knjige i autora:

– Biram dječje knjige zato što imam unuke i praunuke i onda sad smo se bacili na dječju literaturu, kaže posjetiteljica sajma Gloria.

– Sajam je sve bolji i bolji, ja mislim da je to najbolje događanje, ne samo u Puli i Istri, smatra Klara.

Sajam za Pulu znači jako puno i mislim da se svi već godinama jako radujemo, da čekamo baš ovaj period sajma i čekamo to sniženje, a i neki poseban ‘muving’ je, baš je u specifično doba godine i daje neku toplinu, ističe Svjetlana.

Ozračje je zavelo i autore. Kada knjiga izađe pred publiku, kontakt s čitateljima mnogima je istinski zaključak nakon stvaralačkog procesa:

– Sve sam morao potpisati, plus što su još donosili od kuće neke primjerke od prije, toliko da je to potpisivanje trajalo dva sata, ali dobro, to veseli, kaže naš legendarni strip autor Dubravko Mataković.

– Ovaj sajam je sjajan, jedan od najboljih festivala na kojima sam bila. Mjesto je čarobno, najvažnije je da se osjeća ljubav prema knjizi, dojam je Susane Orlean, književnica čija je knjiga bila među najtraženijim naslovima sajma.

Središnja tema bila je strip, a uz već tradicionalni Doručak s autorom, istaknuo se i novi program Histrokozmos koji je sljubio književnost i vino.

– Puno publike je bilo prije svega, publike koja je zagrlila sve naše autore koji su došli, zagrlila nas organizatore, knjige, nikad više publike na pulskom sajmu, a mi smo poznati po tomu da imamo veliku publiku, ustvrdila je Magdalena Vodopija, direktorica Sajma.

Iduće godine manifestacija slavi okruglu obljetnicu, čak tri desetljeća sanjanja knjiga u Istri. Središnja tema bit će Mikrokozmos, javlja HRT.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.