EPA/PHILIPP GUELLAND

Završava Berlinale, za Zlatnog medvjeda konkurira 19 filmova

Dodjelom nagrada u Berlinu u subotu navečer završava službeni dio 68. međunarodnog filmskog festivala, a Berlinale završava u nedjelju programom namijenjenim širokoj publici.

Prema kritičarima i ovo izdanje festivala nije ostvarilo nekadašnju visoku razinu festivala koji, pored onog u Cannesu i Veneciji, pripada među tri tzv. „A“ filmska festivala.

„Među 400-tinjak filmova prikazanih na festivalu je bilo nesumnjivo vrlo kvalitetnih filmova. No, upravo natjecateljski program odlikuje nasumični izbor i vrlo upitna kvaliteta nekih filmova“, piše filmski kritičar portala filmdienst Marius Nobach.

U glavnom, natjecateljskom programu prikazana su 24 filma od kojih 19 konkurira za Zlatnog medvjeda.

Nakon posljednjeg natjecateljskog filma, kritičar uglavnom kao glavne favorite spominju filmove „Dovlatov“, rusko-poljsko-srpsku koprodukciju u režiji Alekseja Germana Jr i u kojem glavnu ulogu igra mladi beogradski glumac Milan Marić, film „Tranzit“ njemačkog redatelja Christiana Petzolda te filipinski film „Sezona vraga“ redatelja Lava Diaza.

Hvaljeni od kritike i kao mogući kandidati za jednu od nagrada spominju se još i animirani film „Otok pasa“ američkog redatelja Wesa Andersona i „Utoeya 22. srpnja“ norveškog redatelja Erika Poppea.

Voditelji Berlinalea i ove godine su se morali suočiti s kritikama da na sam festival dolazi sve manje zvijezda. Osim filma „Otok psa“ koji je otvorio festival i koji je u Berlin doveo zvijezde poput Billa Murraya ili Briana Cranistona, posljednjih desetak dana crvenim tepihom su prošetali još i Isabele Huppert, Robert Pattison i Joaquin Phoenix.

Na rubu festivala održane su i mnoge podijumske rasprave na temu seksualnog nasilja u Hollywoodu.

Uoči festivala se među njemačkim filmskim radnicima razvila žestoka rasprava o budućnosti Berlinalea. Sadašnji direktor DIeter Kosslick nakon sljedećeg izdanja festivala odlazi u mirovnu. Potpisnici jednog otvorenog pisma upućenog njemačkoj državnoj tajnici za kulturu Moniki Gruetters traže jasno profiliranje festivala u godinama koje dolaze.

Ovogodišnji Berlinale je zasjenila i vijest o smrti bosanskohercegovačkog glumca Nazifa Mujića koji je za svoju ulogu u poludokumentarnom filmu Danisa Tanovića „Epizoda u životu sakupljača željeza“ 2013. dobio Srebrnog medvjeda za najbolju mušku ulogu.

Hrvatska kinematografija je na Berlinaleu bila prisutna kroz češki dokumentarni film „U slučaju rata“, u kojem se zagrebačka producentska kuća Hulahop pojavljuje u ulozi koproducenta, i koji je djelomice financiran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Film je prikazan u sklopu programa Panorama.

Komentiraj