Zatvoren “Floraart”, izložbu razgledalo oko 350.000 posjetitelja

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

“Floraart”, 52. međunarodna vrtna izložba, zatvorena je u nedjelju navečer, a u sedam dana održavanja na zagrebačkom jezeru Bundeku tu je izložbu cvijeća, za koju je rečeno da je najveća i najljepša u ovom dijelu Europe, razgledalo oko 350.000 posjetitelja.

Voditelj Zrinjevca – podružnice Zagrebačkog holdinga Igor Toljan jako je zadovoljan ovogodišnjom izložbom, koja mu je, kako je kazao, dala “vjetar u leđa” za organizaciju sljedećeg ‘Floraarta'”.

Toljan je Hini izjavio da je po njihovoj procjeni tu besplatnu izložbu razgledalo oko 350.000 posjetitelja, a da su danas, zadnjeg dana, oboreni su svi rekordi. Zanimljivo je, kaže, da im niti jedan dan nije pala kiša, iako su je meteorolozi najavljivali. “Floraart” ima sigurno svoju budućnost, istaknuo je Toljan.

Na izložbi, koju su svi posjetitelji imali prilike razgledati besplatno, predstavilo se 218 izlagača, od kojih 18 stranih iz 10 zemalja – Belgije, BiH, Francuske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, SAD, Slovenije i Švicarske. Na više od 30.000 metara četvornih izlagači su se predstavili raznolikim sadržajem, od raznog cvijeća do pribora za cvjećarstvo i strojeva.

Na otvorenom i zatvorenom prostoru posjetitelji su mogli razgledati raznovrsne izložbe cvijeća, mnoge instalacije projektanata na otvorenom prostoru i “rapsodiju instalacija” u šatoru, te kupiti cvijeće, rukotvorine, suvenire i drugo. Posađeno je više od 135.000 komada cvijeća na površini većoj od 2500 četvornih metara. Izlagači su postavili 50-ak cvjetnih i ostalih instalacija.

Održano je i tradicionalno natjecanje “Hrvatski kup florista”, čija je ukupna pobjednica Sanja Hržić, floristica iz Samobora. Održano je i međunarodno natjecanje učenika srednjih škola te cvjetne radionice.

Stručni žiri dodijelio je ukupno 39 nagrada. Organizator “Floraarta” – Zrinjevac, osvojio je četiri nagrade, a nagradu Turističke zajednice Grada Zagreba ove godine osvojila je HUPC-a za “Cvjetnu fantaziju na jezeru”. Nagradu za najljepši kućni vrt površine veće od 500 četvornih metara osvojili su Nikolina Hrvoj i Gina Komljenović, za kućni vrt površine od 100 do 500 četvornih metara Blanka i Josip Horbec te Krunoslav Hošnjak, a za najljepši kućni vrt površine do 100 četvornih metara Vikica Moguš.

Izložbu je pratila i bogata ugostiteljska ponuda i bogat kulturno-umjetnički program i koncerti popularne glazbe, a zadnjeg dana izložbe održan je i koncert Ane Rucner. Za djecu je bio organiziran “Floragrad” – igraonice, razne predstave i čitanje priča. Održan je i Dan dječjih vrtića grada Zagreba, uz bogati dječji program.

U okviru Floraarta održavana su predavanja u Botaničkom vrtu. , gdje je za posjetitelje biti organiziran i stručni obilazak, te “Cvjetarnik u tunelu” Grič, kojega su posjetitelji također mogli razgledati besplatno.

Komentiraj