epa

ZATOPLJAVANJE Legendarni Buena Vista Social Club u Bijeloj kući

Legendarni orkestar Buena Vista Social Club postat će u četvrtak prva kubanska skupina koja će svirati u Bijeloj kući nakon više od pola stoljeća te istodobno i simbol novog zatopljavanja u odnosima između Havane i Washingtona.

Skupina, koja je izvorno okupila slavne glazbenike iz zlatnih godina kubanske glazbe, svirat će na svečanosti koju je u čast hispanoameričke zajednice organizirao predsjednik SAD-a Barack Obama.

Nastao prije 19 godina na zamisao kubanskog glazbenika Juana de Marcosa Gonzalesa, Buena Vista Social Club postigao je fenomenalan uspjeh. Njegov prvi CD, koji se pojavio u rujnu 1997. prodan je do danas diljem svijeta u devet milijuna primjeraka.

Film njemačkog redatelja Wima Wendersa, koju je čuvene glazbenike pratio u studiju i na turneji, posebice na koncertu u Carnagie Hallu 1. srpnja 1998., znatno je doprinio planetarnom uspjehu i popularnosti koju je skupina stekla kao promotor kubanske glazbe diljem svijeta.

Spektakularno približavanje dviju zemalja objavili su u prosincu 2014. predsjednici Barack Obama i Raul Castro označivši tako kraj polustoljetne izolacije komunističkog kubanskog režima. Havana i Washington službeno su uspostavili diplomatske odnose u srpnju.

Na svečanost u Bijeloj kući pozvan je i kubanski veleposlanik u Sjedinjenim Državama.

Komentiraj