ZATO JE HRANA SKUPLJA Vrijednost poljoprivredne proizvodnje pala 7,4 posto

Autor:

26.02.2021., Osijek - Sasvim neobicno obicna obitelj Capo. Nakon 21. g. rada na razminiravanju Drago Capo i supruga Saneta napustaju ugodan zivot u gradu i odlaze na selo vodeci sa sobom svoja dva psa Bellu i Spartu. Kao veliki ljubitelji zivotinja udomljavaju malog buldoga Tiama i 5 maca: Mirnu, Mazu, Brku Crnog i Renata. Ali to nije sve, uskoro im stizu guske Djuska i Buzdovan, patke i ovca Meli stara svega 3 dana nakon sto joj je uginula mama. Tu prica ne staje, obitelj se siri za zeku Mukicu i goluba Gugu koji je takodjer othranjen na spricu.Na poklon su dobili i japanske svilene kokosi koje se sepure po veselom dvoristu. Nedugo nakon toga stize i kornjaca Korni te zvijezda dvorista svinja Saska. Photo: Dubravka Petric/PIXSELLr

Dubravka Petric/PIXSELL

Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2023. godini pala je za za 7,4 posto u odnosu na godinu ranije, a vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi za 1,6 posto, pokazuje druga procjena realnog dohotka u poljoprivredi koju je u objavio Državni zavod za statistiku.

Prema drugoj procjeni, vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2023. pala je za 7,4 posto prema godini ranije i iznosi tri milijarde eura.

Vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi procjenjuje se na 1,9 milijardi eura, što je pad od 1,6 posto.

Na smanjenje vrijednosti poljoprivredne proizvodnje, kako objašnjavaju iz DZS-a, najviše je utjecao pad cijena žitarica, za 43 posto, odnosno pad cijena pšenice, za 48,6 posto, i kukuruza, za 44,5 posto.

GODIŠNJA STATISTIKA Lani smo proizvodili više jabuka i mandarina, a manje šljiva, jagoda i maslina

Stočna proizvodnja porasla je za 14,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, a vrijednost svinja za 22,2 posto, navodi se.

Po podacima DZS-a, bruto dodana vrijednost za prošlu godinu procjenjuje se na 1,6 milijardi eura, što je u odnosu na 2022. pad od devet posto.

Uloženi rad u poljoprivredi lani je u odnosu na prethodnu godinu pao za 0,1 posto, dok se indeks realnog dohotka u poljoprivredi po jedinici godišnjeg rada procjenjuje se na 10.039 eura, što je pad od 9,8 posto.

Naknada zaposlenicima u prošloj godini će, kako se procjenjuje, iznositi 205,2 milijuna eura, što je rast od 15,7 posto u odnosu na godinu prije, navodi se u izvještaju DZS-a.

KAKO TO? Pale proizvođačke cijene u poljoprivredi, a hrana sve skuplja

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.