GODIŠNJA STATISTIKA Lani smo proizvodili više jabuka i mandarina, a manje šljiva, jagoda i maslina

Autor:

04.01.2024., Karlovac - Iako je ponuda raznovrsnog povrca i mesa na karlovackoj trznici bogata potraznja je slaba. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je u 2023. u odnosu na 2022. godinu, porasla proizvodnja jabuka i mandarina, dok je istodobno pala proizvodnja šljiva, višanja, jagoda, krušaka i ostalog voća.

Proizvodnja jabuka prošle je godine povećana u odnosu na godinu ranije za 39,2 posto, na 66.510 tona. Povećana je i proizvodnja mandarina, za 3,5 posto, na 43.518 tona te lješnjaka, za 16,1 posto, na 3.004 tone.

Pad proizvodnje zabilježen je kod šljiva, za 41,7 posto, na 6.610 tona, višanja za 27 posto, na 4.718 tona, breskvi i nektarina za 24,4 posto, na 2.984 tona, jagoda za 24,8 posto itd.

Ukupna proizvodnja grožđa u prošloj je godini iznosila 94.683 tona, što je pad od 19,4 posto prema godini ranije. Prirod po trsu je iznosio jedan kilogram, što je pad od 23,1 posto.

KAKO TO? Pale proizvođačke cijene u poljoprivredi, a hrana sve skuplja

Povećana proizvodnja salate i kupusa; pala proizvodnja rajčice

Među povrćem rast proizvodnje je zabilježen kod salate, za 14,1 posto, na 7.395 tona, kupusa bijelog i crvenog, za 12,8 posto, na 32.494 tone, cvjetače i brokule, za 52,4 posto, na 2.351 tonu, dinje, za 59,2 posto, na 5.119 tona, luka i češnjaka, za 18,7 posto itd.

Istodobno je pala proizvodnja rajčice, za 16,3 posto, na 26.421 tonu, poriluka, za 22,6 posto, na 1.452 tone, krastavaca i kornišona, za 36,7 posto, na 8.167 tona, paprike, za 6,9 posto, na 9.731 tonu te mrkve, za 20,2 posto, na 8.744 tone.

Proizvodnja maslina je u 2023. u odnosu na godinu ranije pala za 25,6 posto, na 29.844 tone.

Problemi tvornica na otvorenom: Klimatske promjene uzimaju svoj danak na hrvatskoj poljoprivredi

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.