Srbijanski ministar kulture i informiranja Vladan Vukosavljević izjavio je u nedjelju da će kulturna dobra iz srpskih pravoslavnih crkava i manastira iz Hrvatske otuđena za vrijeme Domovinskog rata, koja Hrvatska potražuje od Srbije, biti vraćena kad međudržavno mješovito povjerenstvo na terenu utvrdi da za to postoje uvjeti.

“Ukoliko na terenu postoje uvjeti za njihov povrat i to zajednički potvrdi međudržavno mješovito srpsko-hrvatsko povjerenstvo, tada se traži odobrenje od vlasnika (Srpske pravoslavne crkve) i započinje procedura povrata”, rekao je ministar Vukosavljević u intervjuu za beogradsku Politiku. Vukosavljević smatra kako povrat kulturnih dobara nema nikakve veze s poglavljem 26 u pregovaračkom procesu Srbije za članstvo u EU, te da su to pitanja za koja postoji uspostavljen bilateralni mehanizam koji funkcionira.

Najveći dio kulturnih dobara iz pravoslavnih manastira i crkava s teritorija Hrvatske koja Zagreb službeno potražuje čine riznica manastira Krka ili potječu s teritorija Dalmatinske eparhije, te eparhija Pakračko-slavonske Osječko-poljske i baranjske. Riječ je, kako je rekao ministar, najvećim dijelom o ikonama, knjigama te brojnim bogoslužnim predmetima čiji je vlasnik Srpska pravoslavna crkva, javlja HRT.

Komentiraj