ZANIMLJIVO Kod osoba sklonih gorčem okusu veća vjerojatnost razvoja sadizma i narcizma

Borna Filic/PIXSELL

Nedavno provedena studija pokazala je da bi sklonost nekih ljudi napitcima i hrani gorčeg okusa mogla prikrivati njihovu predisponiranost psihopatiji, narcizmu, sadizmu ili makijavelizmu, piše Independent.

Znanstvenici su ustanovili da je kod osoba koje više vole napitke gorčeg okusa, poput crne kave bez šećera ili tonik watera, zamijećena veća vjerojatnost razvoja znakova makijavelizma, sadizma i narcizma, što znači da su bili skloniji podmuklosti, sujeti, sebičnosti ili su uživali u tuđoj patnji i boli.

U istraživanju koje su na 500 muškaraca i žena proveli austrijski znanstvenici sa sveučilišta u Innsbrucku, a predvodila ih je profesorica Christina Sagioglu, sudionicima je ponuđen popis namirnica s jednakim brojem slatkih, slanih, kiselih i gorkih namirnica.

Od njih se tražilo da se na ljestvici s gradacijom od šest stupnjeva izjasne o ponuđenoj hrani, među kojom su bili čokoladni kolač, slanina, ocat i rotkve. Potom su trebali ispuniti četiri odvojena osobna upitnika.

Prvim se mjerio stupanj agresivnosti, u drugom se od sudionika zahtijevalo da odgovore na pitanja na temelju kojih su znanstvenici kasnije zaključili posjeduju li osobine karakteristične za osobe sklone psihopatiji, makijavelizmu i narcizmu, u trećem su odgovarali na pitanja o osobinama ličnosti – ekstrovertiranosti, dobrohotnosti, savjesnosti i emocionalnoj stabilnosti, a na temelju četvrtog upitnika sveobuhvatne procjene sadističkih sklonosti, procijenjena je sklonost pojedinca “svakodnevnom sadističkom ponašanju”.

Rezultati istraživanja, objavljeni u listu Appetite pokazali su da su “osobe koje više vole gorču hranu i napitke bile sklonije makijavelizmu, psihopatiji, narcizmu i sadizmu”, a kooperativne, empatične i ljubazne osobe nisu bile sklone gorkoj hrani i napitcima.

Dr. Sagioglou je objasnila da bi se sklonost gorčoj hrani mogla usporediti s “vožnjom na toboganu smrti čiji obožavatelji uživaju u stvarima koje potiču strah”.

Komentiraj