Dino Stanin/PIXSELL

ZANIMLJIV EKSPERIMENT Znanstvenici tvrde kako okus masnog spada među pet osnovnih okusa

Znanstvenici sa Sveučilišta Purdue u saveznoj američkoj državi Indiani na dobrom su putu prema otkrivanju šestog ljudskog okusa, tvrde kako je to okus masnog, piše uncovermichigan.com.

 

  • Više od 50 posto ispitanika uspijelo je razlikovati uzorak s velikom količinom masne kiseline, slične onoj koja se nalazi u uljanoj repici ili uljima na bazi kukuruza

 

Eksperiment je uključivao dobrovoljce koji su kušali različite uzorke hrane koji su sadržavali masne kiseline s kemikalijama koje su oponašala osnovne okuse. Znanstvenici su uključili i činjenicu kako miris može imati utjecaja na percepciju okusa, tako da su dobrovoljci nosili štipaljke za nos.

Više od 50 posto ispitanika uspijelo je razlikovati uzorak s velikom količinom masne kiseline, slične onoj koja se nalazi u uljanoj repici ili uljima na bazi kukuruza. Sudionicima istraživanja nije se svidio taj okus. Tim stručnjaka izdvojio je taj uzorak i istaknuo kako ima okus između gorkog i kiselog.

Već dugo uvriježeno je među ljudima kako neki okus može biti masan, hoće li se on pridružiti skupini od pet osnovnih okusa koje razlikujemo: gorko, slatko, slano, kiselo i umami ili mesni okus, vidjet ćemo.

“Prepoznavanje masnog okusa ima važne zdravstvene implikacije. U velikim koncentracijama, signal koji dobivamo odvrati nas od konzumiranja masne, užegle hrane”, rekao je profesor Richard Mattes.

Komentiraj