Zamjenica ravnatelja HZJZ-a: “Škole i vrtići su sigurni jednako kao i obiteljski dom”

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin komentirala je današnji početak nastave u školama i kazala kako bi se roditelji trebali držati preporuka i djecu poslati u školu.

“Škole i vrtići su sigurni jednako kao i obiteljski dom”, rekla je zamjenica ravnatelja jutros u emisiji na Hrvatskom radiju.

Potrebno je da se roditelji pridržavaju preporuke i pošalju djecu u škole

“Mi smo procijenili da je izuzetno sigurna situacija za povratak u škole zato smo u uputama napisali da u škole i vrtiće pozivamo svu djecu. Osnovne stvari koje smo svi naučili već dosad su: pojačana higijena ruku, distanca, paziti na kihanje i kašljanje, ne dodirivati lice… Toga se treba pridržavati koliko se može u uvjetima vrtića i škola”, rekla je Pavić Šimetin.

“Što se tiče epidemiološke situacije, imamo izrazito povoljnu situaciju, nema nikakvih poteškoća i nikakvih razloga za zabrinutost. Situacija je povoljnija nego što je bila kad smo pisali upute”, dodala je.

Bolest je pod kontrolom i opasnosti više nema

“Te situacije praktički nema jer mi niti nemamo više cirkulaciju virusa u populaciji. Imamo vrlo mali broj zaraženih, tako da, što se tiče epidemiologa, bolest je pod kontrolom i nekakve opasnosti sad nema.

Moramo reći da se uvijek u medicini sve svodi na šanse i rizike.

Ali škole i vrtići su sigurni kao i obiteljski domovi jer su i domovi posljednjih tjedana otvoreni. Otvoreni u smislu da ljudi idu na posao, u trgovine, nismo više zatvoreni u svojoj obiteljskoj cjelini pa da smo pod staklenim zvonom i nismo s nikim u kontaktu. I u obiteljskom domu ima nekog rizika za zarazu. Ali što se događa u obitelji, takav je isti rizik u vrtićima i školama”, rekla je Pavić Šimetin.

Mlađoj djeci puno važnije ostvariti socijalni kontakt sa učiteljicom

“Nema epidemiološkog opravdanja za ne otvaranje škole za starije učenike, ali ima organizacijskog opravdanja zašto starija djeca ne idu u škole. Ima puno razloga za to. Važnije je recimo da mlađi učenici vide svoju učiteljicu, pitanje je i tehnologije, netko tko je starije dobi može većinu toga oko online nastave sam napraviti kod kuće”, rekla je Pavić Šimetin.

Komentiraj