ZAKLJUČNA CEREMONIJA: Mahatma Gandhi: Godišnjica rođenja globalne ikone mira i nenasilja

U organizaciji Veleposlanstva Indije u Hrvatskoj u petak je održana U organizaciji Veleposlanstva Indije u

Ceremonija je održana u parku Bundek uz prisustvo predstavnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Tijekom ceremonije veleposlanik Indije u Hrvatskoj Raj Kumar Srivastava citirao je univerzalne i bezvremenske koncepte koje je propovijedao Mahatma Gandhi. Također je spomenuo hrvatske ličnosti na koje je utjecao, uključujući Stjepana Radića.

Dražen Margeta, načelnik Sektora za Euroaziju, Istočno partnerstvo, Aziju i Oceaniju u MVEP-u je u svojem govoru istaknuo snažan utjecaj Gandhijeve filozofije nenasilja na današnji svijet, citirajući njegovu poznatu izreku – “oko za oko će na samome kraju samo oslijepiti cijeli svijet”.

Na ceremoniji se obilježila i 1. godišnjica od svečanog otkrivanja biste Mahatme Gandhija koju je prilikom svog prvog posjeta u ožujku 2019. godine, Hrvatskoj darovao predsjednik Republike Indije, Nj. Eks. gospodin Ram Nath Kovind.

Također, kao dio komemoracije u čast Mahatma Gandhiju na fontanama ispred NSK se projicirao grafički sadržaj u nacionalnim bojama Indije (zelena, bijela, narančasta).

Mohandas Karamchand Gandhi (Mahatma Gandhi) rođen je 2. listopada 1869. godine u Porbandaru, a bio je indijski vođa nacije koji se izborio za nezavisnost Indije putem nenasilne revolucije.

Komentiraj