Screenshot/YouTube

Zagrebačka filharmonija u petak svira Ravela i Mendelssohna

Zagrebačka filharmonija u svojem će Crvenom ciklusu u petak 29. rujna ugostiti istaknutog austrijskog maestra Hansa Grafa, pod čijom će dirigentskom palicom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu izvesti “Couperinov grob” Mauricea Ravela i uvertiru i scensku glazbu “San ljetne noći” Felixa Mendelssohna-Bartholdyja.

Danas jedan od najcjenjenijih glazbenih umjetnika, Hasn Graf poznat je po širokom rasponu repertoara i kreativno sastavljenim programima. Graf redovito nastupa sa svim značajnijim orkestrima Sjeverne Amerike, kao što su Njujorška, Philadelphijska i Bostonska filharmonija.

“U Europi je profesionalni ugled i iskustvo stekao vodeći poznati Mozarteum orkestar iz Salzburga čak čitavo desetljeće, a zadobio je povjerenje i najvećih: dirigirao je Bečkom filharmonijom, Londonskom i Sanktpeterburgškom filharmonijom”, stoji u najavi.

Francuska vlada dodijelila mu je medalju Chevalier de l’Ordre de la Legion d’Honneur za promoviranje francuske glazbe u svijetu, a veliki orden časti u zlatu dobio je za služenje Austriji.

U prvom djelu koncerta, Filharmoničari će pod Grafovim vodstvom izvesti “Couperinov grob” Mauricea Ravela, djelo kojim skladatelj izražava duboku bol iz vremena Prvog svjetskog rata, posvećeno poginulim prijateljima u ratu.

Glazbeno-scensku izvedbu drugog djela koje će se izvoditi, uvertiru i scensku glazbu “San ljetne noći” skladatelja Felixa Mendelssohna-Bartholdyja, svojim će recitatorskim nastupom uveličati slavna glumica Maureen Thomas, a na sceni će joj se pridružiti mlade i perspektivne solistice – sopranistica Tanja Ruždjak i mezzosopranistica Sonja Runje, uz djevojački zbor Zvjezdice.

Mendelssohnovo glazbeno-dramsko djelo “San ljetne noći” inspirirano je istoimenom dramom Williama Shakespearea, koja se bavi ljubavnim i bračnim odnosima između muškaraca i žena.

Sklonost Shakespeareovim djelima Mendelssohna je pratila čitavog života; sa 17 godina piše svoje prvo veliko djelo, uvertiru “San ljetne noći”, op. 21., a 17 godina nakon stvaranja uvertire nastaje scenska glazba za “San ljetne noći”, op. 61., jedno od njegovih najpoznatijih djela.

“Bogat i zanimljivi program koji će za Vas izvesti naš orkestar i mnoštvo solista pod ravnanjem maestra Hansa Grafa, vrhunska je predstava koju ne želite propustiti”, poručuju iz Zagrebačke filharmonije.

Komentiraj