ZAGREB Prihvaćena odluka o sufinanciranju obnove zgrada

Autor:

15.01.2016., Zagreb - Fasade na zgradama ciju ce obnovu  financirati grad. Zgrada u Preradovicevoj 34.
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine većinom su glasova u utorak na sjednici donijeli odluku o sufinanciranju obnove pročelja višestambenih zgrada, u sklopu koje će Grad izdvojiti dvije milijarde kuna za obnovu oko 5000 objekata u roku od šest do osam godina.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je da se radi o najboljem projektu koji su u 17 godina iznijeli, a “koji će promijeniti sliku i lice Zagreba”. Obnova bi, kako je rekao, trebala trajati šest do osam godina, iznosit će dvije milijarde kuna, a trebalo bi biti obnovljeno 50.000 stanova, 5000 zgrada za 200.000 ljudi.

Naveo je da je u tri mjeseca prijavljeno 3000 objekata, a očekuju još 2000.  “Kada to napravimo, za šest do osam godina, Zagreb će biti najljepša europska metropola”, ustvrdio je zagrebački gradonačelnik.

Dodao je da će cijena za svaku zgradu iznositi blizu pola milijuna kuna.

Istaknuvši da će zaposliti 10.000 građevinske operative i dvije trećine vratiti kroz porez i prirez u gradsku blagajnu, dok će dvije milijarde, odnosno jednu trećinu morati investirati kao Grad, Bandić je ustvrdio da se radi o “građevinskom New dealu”.

U ime Kluba zastupnika SDP-a Zvane Brumnić ocijenio je da je dobro da Zagreb krene u obnovu zgrada, ali da treba krenuti u cjelovitu revitalizaciju objekata u Zagrebu. Ocijenio je i da su kriteriji u odluci propisani fluidno.

U ime kluba HSLS-a, nezavisni zastupnik Vladimir Ferdelji istaknuo je da je EU dao Hrvatskoj sredstva za energetsku obnovu zgrada te da je natječaj završio 31. siječnja.  Kazao je da se javilo malo kandidata jer je ograničenje bilo 50 posto uštede energije, a ima malo zgrada kod kojih se može uštedjeti  50 ili više posto energije.

“Tražili smo da se ti natječaji ujedine te da se gradski i državni novac objedine, a zgrade riješe jednokratno i za duže vremensko razdoblje. Ovim prijedlogom to nije moguće“, ustvrdio je Ferdelji.

Ulična pročelja sufinancirat će se u iznosu od 80 posto, ostala pročelja u iznosu od 60 posto, a ostatak do pune vrijednosti radova obnove pročelja sufinanciraju suvlasnici zgrada čija se pročelja obnavljaju.

Propisano je da se obnova pročelja izvršava cjelovito, na zgradama kao arhitektonskim cjelinama, u pravilu materijalima koji su isti ili slični izvornim materijalima odnosno obnova pročelja podrazumijeva sufinanciranje svih potrebnih radova na obnovi pročelja s obzirom na tip, oblik, vrstu građevine i vrstu materijala kojima su građene.

Sufinanciranje ne obuhvaća zahvate obnove na krovu (uključujući i ugradnju sustava toplinske izolacije na krovu), nabave novih stolarskih i bravarskih elemenata pročelja (prozora, vrata, ostakljenih stijena, nosive konstrukcije ovješenih fasadnih sustava s montažnim materijalom, ograda i slično) koji se ugrađuju u ili na vanjski zid ili rub zgrade prema negrijanom prostoru, sanacije kapilarne i/ili temeljne vlage te konstruktivne sanacije zgrade.

Obnova pročelja višestambenih zgrada obuhvaća sufinanciranje radova i ugradnje sustava toplinske izolacije zidova i fasadnih stijena uključujući završni sloj prema vanjskom negrijanom prostoru na zgradama koje nemaju ugrađenu toplinsku izolaciju i na zgradama koje imaju ugrađenu toplinsku izolaciju koja je oštećena ili ne zadovoljava minimalne uvjete iz tehničkih propisa racionalne uporabe energije.

Zastupnici Gradske skupštine su većinom glasova prihvatili i odluku o lokalnim porezima i prirezu porezu na dohodak. Radi se o usklađivanju s novim Zakonom o lokalnim porezima kojim je uređen novi sustav utvrđivanja i naplate lokalnih poreza. Stope i visina poreza nisu promijenjene u odnosu na stope i visinu poreza propisane dosadašnjom odlukom.

U sklopu te odluke nije prihvaćen SDP-ov amandman o smanjivanju prireza za dva posto, odnosno sa 18 na 16 posto. Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić istaknuo je da se smanjenjem prireza ne postiže socijalni efekt, a ugrožava se proračun.

Zastupnici su prihvatili odluku kojom prestaje mandat gradskoj zastupnici Mirni Šitum zbog podnošenja ostavke, a Ljubica Matijević – Vrsaljko nastavlja s obnašanjem dužnosti zamjenice gradske zastupnice.

OZNAKE: Zagreb, SDP, EU, HSLS, zgrade

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)