FaH

ZAGREB Godišnja Erasmus+ konferencija za područje odgoja i obrazovanja

Godišnja Erasmus+ konferencija za područje odgoja i općega obrazovanja, strukovnoga obrazovanja i osposobljavanja odraslih, koju organizira Agencija za mobilnost i programe Europske unije, održava se u Hotelu Esplanade u Zagrebu, a konferenciju je otvorio glavni savjetnik za obrazovanje ministra znanosti i obrazovanja Ivan Milanović Litre.

Milanović Litre ocijenio je kako je program Erazmus+ instrument unaprjeđenja kvalitete odgoja i obrazovanja. Projekt internacionalizacije obrazovanja, koji će biti predstavljen tijekom dana istražuje utjecaje na sudionike i ustanove u procesu te njihov razvoj u odgoju i obrazovanju, rekao je Milanović Litre.

Naglasio je i kako je Erasmus+ najveći program EU te dodao kako pruža potporu jačanju internacionalizacije odgoja i obrazovanja te napomenuo da će na konferenciji biti predstavljen zajednički projekt Agencije i Ministarstva znanosti i obrazovanja “K internacionalizaciji obrazovanja – sudjelovanje Hrvatske u programu za cjeloživotno učenje u razdoblju od 2009. do 2013. godine.

Podsjetio je kako su u projektu internacionalizacije sudjelovalo 189 ustanova te da su anketne upite ispunilo 956 osoba.

Ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije Antonija Gladović istaknula je kako brojnost nazočnih na konferenciji očituje duh zajedništva hrvatske obrazovne zajednice zainteresirane za vrijedna iskustva međunarodne mobilnosti  u odgoju i obrazovanju.

Podsjetila je i kako je Hrvatska sudjelovala do sada u 3346 projekata te 810 projekata u prve tri godine što je 4156 projekata u osam godina te ocijenila kako je Hrvatsku najuspješnija upravo u projektima odgoja i obrazovanja.

“Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport te obuhvaća razdoblje od 2014. do 2020. godine,” rekla je dodavši kako obuhvaća sve europske i međunarodne programe i inicijative Europske unije u području obrazovanja.

Istaknula je kako se to područje odnosi na opće obrazovanje, visoko obrazovanje, obrazovanje odraslih, osposobljavanje u što spadaju strukovno obrazovanje i osposobljavanje te područje mladih i športa. Naglasila je kako je Erasmus+ usmjeren na jačanje znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana, kao i unaprjeđivanju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i športa. Posebno je usmjeren povezivanju obrazovanja, osposobljavanja i sektora mladih s poslovnim sektorom, te je otvoren za njihove zajedničke projekte, rekla je.

Po riječima ravnateljice Gladović, Erasmus+ nudi mogućnosti međunarodne mobilnosti za pojedince te međunarodne suradnje za organizacije, među kojima i provođenje razdoblja studija u inozemstvu, obavljanje stručne prakse, stručna usavršavanja i osposobljavanja, volontiranja, razmjene mladih, rad na međunarodnim projektima usmjerenima na modernizaciju i internacionalizaciju sektora obrazovanja, osposobljavanja, mladih i Športa.

Naglasila je i kako se zainteresirani pojedinci prijavljuju preko svojih ustanova te da program nudi mogućnosti suradnje ustanovama iz cijelog svijeta kroz aktivnosti združenih diplomskih studija i jačanja kapaciteta u visokom obrazovanju.

Konferenciju organizira Agencija za mobilnost i programe Europske unije, a ona je hrvatska nacionalna agencija za Erasmus+, što podrazumijeva informiranje i savjetovanje, raspisivanje javnih natječaja za dodjelu financijske potpore za aktivnosti mobilnosti i strateških partnerstava, zaprimanje prijava, njihov odabir, ugovaranje i financiranje projekata te nadziranje i praćenje njihove provedbe. Proračun je ovoga sedmogodišnjeg programa 14,7 milijardi eura, što je čak 40 posto više u odnosu na proračune prethodne generacije programa.

Financijska sredstva raspoloživa Hrvatskoj neznatno su rasla tijekom 2014. i 2015. godine, a proračun programa na razini svih zemalja članica progresivno će bilježiti rast od 2016. nadalje. Hrvatska je tako 2014. raspolagala s početnim proračunom od 12,34 milijuna eura koji je tijekom 2014. porastao na 13,32 milijuna eura, a za 2015. početni proračun bio je 12,95 milijuna eura.

Komentiraj