‘Zagreb će pomoći da Lisinski opstane, ali mora se uključiti i država’

Dražen Siriščević, ravnatelj KD Vatroslava Lisinskog, govori o utjecaju pandemije, velikog potresa i poplave na rad te ustanove

Pandemija koronavirusa utjecala je i na rad Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski. “

O tome kako je pandemija utjecala na rad te institucije razgovarali smo za Zagreb News s ravnateljem Draženom Siriščevićem.

 

ZGNEWS: Koncertna sezona u Lisinskom (Lisinski subotom) traje od rujna do svibnja, koliko ste u koncertnoj sezoni 2019.-2020. imali pretplatnika i koliko ste od predviđenog programa uspjeli realizirati?

Zanimanje za pretplatu za ciklus ‘’Lisinski subotom’’ već je godinama iznimno veliko. Broj pretplatnika smo bili prisiljeni ograničiti na oko 1500 kako bismo i onima koji nisu pretplatnici omogućili da uživaju barem u dijelu našeg koncertnog programa. U suprotnom, svaki bismo ciklus bez problema rasprodali u pretplati. Prošle smo sezone, od najavljenih 16 koncerata, održali njih 11, a koncerte koji su bili na rasporedu u ožujku, travnju i svibnju, morali smo odgoditi ili otkazati.

ZGNEWS: Koji je zadnji koncert bio normalno održan?

U Velikoj dvorani, prije zabrane okupljanja, posljednji je bio održan mjuzikl ‘’Evita’’, na Dan žena. Dva dana kasnije, održana su još tri programa u Maloj dvorani, a nakon toga – tišina. Dva dana prije mjuzikla ‘’Evita’’, koncert je u Velikoj dvorani održao Zoran Predin sa Zagrebačkom filharmonijom. U Dvorani se ne svira glazba više od 180 dana. Prije nešto više od mjesec dana u Dvorani su snimljena dva videospota Tomislava Mužeka i Jimmyja Stanića kojima smo pokrenuli kampanju kojom se borimo protiv posljedica potresa i koronavirusa. Prošli su tjedan započeli pokusi Zagrebačke filharmonije u Dvorani, tako da se napokon Dvoranom ori glazba, ali nažalost još uvijek bez publike. Ovogodišnju koncertnu sezonu otvaramo početkom listopada.

ZGNEWS: Koliko je velikih koncerata moralo biti otkazano i koliki je bio financijski gubitak zbog tih otkaza?

Osim spomenutih koncerata iz ciklusa Lisinski subotom, dugačak je popis svih otkazanih… Između ostalih, otkazan je koncert Christiana McBridea i Big Banda, ‘’Carmina Burana’’, koncert južnoafričkog zbora Soweto Gospel Choir, koncerti iz ciklusa Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, mnoge predstave… Što se financija tiče, još zbrajamo minuse. Nažalost, neće biti mali.

Ukupno, prije završetka prošle sezone, bilo je dogovoreno još oko 80 događanja – koncerata, predstava, konferencija i drugih programa koji su otkazani ili odgođeni. Od toga, vanjsku produkciju čine njih 50-ak. Financije su ovdje još veći problem i bojimo se uopće podvući crtu zbog ogromnog minusa koji nam prijeti.

ZGNEWS: Kako se pripremate za sezonu 2020.-2021.?

Program je još proljetos definiran i dogovoren, radovi na sanaciji Dvorane nakon potresa su u tijeku, pretplate su već odavno prodane i mi ćemo početak sezone dočekati spremni. Ovih dana izašle su preporuke Nacionalnog stožera o održavanju koncerata u zatvorenim prostorima i mi ćemo ih se strogo pridržavati. Stoga nažalost sve rezervirane pretplate, kojih je više od tisuću, zbog epidemiološke situacije neće moći biti prodane.

ZGNEWS: Velika dvorana prima 1800 ljudi, prema mjerama Nacionalnog stožera razmak između sjedala trebao bi biti minimalno metar i pol. Što to za vas znači?

Velika dvorana u skladu tim preporukama moći će primiti svega 500-tinjak posjetitelja, a Mala oko stotinu posjetitelja. Izgledno je da se neka produkcijski skupa događanja neće moći održati ako se ne postave novi financijski okviri. Možda će se neka događanja moći organizirati tako da jedan izvođač održi dva koncerta u istom danu ili kroz par dana, kako bi što više publike moglo nazočiti priredbama.

ZGNEWS: Od kojih institucija očekujete da pomognu Lisinskom?

Grad Zagreb je, na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, dosad uvijek imao sluha i razumijevanja za Dvoranu Lisinski. Sada, kada je situacija teška na svim područjima, moramo tek vidjeti kako će se stvari razvijati. Vjerujemo da se na kulturu neće zaboraviti. Ne samo u Gradu Zagrebu, već i na državnoj razini. Nažalost, Ministarstvo kulture posljednjih nas je desetak godina redovito zaobilazilo jer smo mi za njih gradska institucija, pa onda, po nekoj čudnoj logici, državne financije nemaju ništa s nama. Nadam se da će odgovorni shvatiti da Lisinski nije važan samo za zagrebačku, već i za hrvatsku kulturu.

ZGNEWS: Lisinski je pretrpio oštećenja u potresu. Imate li novac za sanaciju?

Virus nas je zatvorio, potres dobro uzdrmao, ali vodena bujica, srećom, mimoišla. Što se tiče novca za sanaciju, Gradonačelnikova pomoć je neupitna, a državnoj se možemo samo usuditi nadati.

No, usprkos svemu, borit ćemo se glazbom i nećemo posustati.

Komentiraj