Vlasti u New Delhiju počele su povlačiti dozvole za tisuće starijih dizel vozila u utorak i zaustavile su građevinske radove na podzemnoj željeznici nakon što se indijska prijestolnica već tjedan dana guši zbog zagađenja zraka koje ugrožava zdravlje građana.

Te su mjere posljednji pokušaj da se grad riješi izmaglice od zagađenja koje predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje 17 milijuna stanovnika.

Indijski Vrhovni sud naredio je vlastima New Delhija da ga u roku od dva dana izvijeste o planu za borbu protiv najgoreg smoga u 17 godina.

Sud je time odgovorio na nekoliko peticija skupina za zaštitu okoliša koje su tražile njegovu intervenciju u provođenju mjera protiv zagađenja koji je najviši sud za okoliš naredio ranije ove godine.

Povučene su dozvole za dizel vozila starija od 15 godina, što će dovesti do uklanjanja 200.000 vozila s gradskih ulica, priopćile su lokalne vlasti.

Razine zagađenja probile su gornju granicu zadnjih dana zbog dima od paljenja slame na okolnim poljima, ispušnih plinova vozila i tvornica, zajedno s padom temperatura.

Zbog zahlađenja, onečišćujuće tvari ne razilaze se i grad je prekriven zagušljivim oblakom.

Iako je kvaliteta zraka u Delhiju izrazito loša, pogoršala se zadnjih godina dosegnuvši posebno opasne razine ove jeseni.

Već nekoliko dana američko veleposlanstvo, opremljeno prilagođenim senzorima, izvješćuje o razini zagađenja opasnoj za organizam, čak i za osobe dobra zdravlja.

U ponedjeljak ujutro zabilježilo je stopu finih čestica PM 2.5, posebno škodljivih jer su dovoljno sićušne da uđu u krvni sustav i pluća, od 778 mikrograma na prostorni metar zraka, dok Svjetska zdravstvena organizacija preporuča dnevni prosjek od najviše 25 mikrograma.

Komentiraj