ZADAR Upaljena “iskra otpora etiketama i diskriminaciji”

Zadarska udruga studenata i studentica ‘Antifjaka’ okupila je građane pred Županijskim sudom kao reakciju na suca tog suda da osumnjičenike za višestruko silovanje maloljetnice u Zadru pusti da se brane sa slobode, javlja N1.

“U još jednom u nizu slučajeva nasilja nad djevojčicama i ženama, sudovi u Zadru su pokazali da im zaštita žrtve nije prioritet, kao ni, razmjerno zločinu, kazniti počinitelje. Pokazali su nerazumijevanje trauma djevojčica i žena, a potom ih i sami dodatno traumatizirali dugotrajnim sudskim procesima prebacujući pritom dio krivnje s počinitelja na njih. Umjesto društvenog korektiva i mjesta ravnopravnosti, sudovi su (p)ostali nadgradnja ostalih institucija te javnih i privatnih prostora koji djevojčice i žene ušutkavaju, etiketiraju i diskriminiraju.

Zato vas pozivamo da zajednički pokrenemo paljenje svijeća i simbolički zapalimo iskru podrške svim djevojčicama i ženama žrtvama pravosuđa i pokažemo im da teret krivnje kojeg nose je zapravo teret neodgovornog sudstva i licemjerne društvene okoline koja preispituje njihovu nedužnost i moralnost, a time nemoral i krivnju počinitelja opravdava”, navedeno je u pozivu na prosvjed.

Održan je performans žena u crnini koje su “pokopale nepravde sudova i okoline prema djevojčicama i ženama”, a potom upalile “iskru otpora etiketama i diskriminaciji” kao čin neupitne podrške žrtvama.

Prosvjedi nazvani “Pravda za djevojči” najavljeni su za subotu u više gradova Hrvatske – Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli i Labinu.

Posted by Antifjaka on Wednesday, October 16, 2019

Komentiraj