ZABORAVI PETI DAN Britanci skratili radni tjedan, rezultati su fantastični

Autor:

Pixabay

U Velikoj Britaniji završilo je najveće svjetsko istraživanje utjecaja četverodnevnog radnog tjedna na posao i zaposlenike. Ovaj pilot projekt iznjedrio je ohrabrujuće rezultate te brojne direktore tvrtki potaknuo da njihove kompanije u potpunosti zaborave na peti radni dan.

Godinu dana od početka pilot projekta četverodnevnog radnog tjedna u Velikoj Britaniji, velika većina kompanija koje su u njemu sudjelovale, ostale su pri tome da zaposlenici rade kraće, a više od polovice tvrtki odlučile su da se više niti neće vraćati na pet radnih dana.

U istraživanju o efikasnosti četverodnevnog radnog tjedna, koje je najveće ovakvo u svijetu (sudjelovala je 61 britanska kompanija), zaposlenici su od lipnja do prosinca 2022. za istu plaću radili 80 posto od uobičajenog radnog vremena, uz obećanje da će odraditi sto posto svojih zadataka.

Najmanje 89% tvrtki odlučilo je i dalje provoditi politiku manje radnih sati, a najmanje 51% četverodnevni je radni tjedan krajem 2023. učinilo trajnim rješenjem, prema izvješću koje je objavio jedan od organizatora ispitivanja. Dvije tvrtke nisu odgovorile istraživačima koji su sastavljali izvješće.

Studiju je u srijedu objavio Autonomy, think tank koji je proveo ispitivanje 2022. s neprofitnim organizacijama 4 Day Week Global i 4 Day Week UK Campaign u partnerstvu s istraživačima sa Sveučilišta Cambridge i Oxford te Sveučilišta u Bostonu.

Učinci skraćenog radnog vremena bili su iznimno korisni za osoblje i njihove tvrtke, navodi se u izvješću koji prenosi CNN.

Što kažu zaposlenici?

Na kraju ispitivanja, zaposlenici su izjavili da im je se, otkad rade kraće, poboljšalo psihičko i fizičko zdravlje te ravnoteža između poslovnog i privatnog života. Općenito, otkad rade četiri dana u tjednu zadovoljstvo životom im je veće i manje su iscrpljeni zbog posla.

“Najbitnije je da su ti učinci na zdravlje stvarni i dugotrajni”, izjavila je sociologinja sa Sveučilišta Boston, Juliet Schor, jedna od znanstvenica koja je anketirala ispitanike.

Što kažu direktori?

Menadžeri i izvršni direktori 28 tvrtki rekli su da je četverodnevni radni tjedan pozitivno utjecao na njihovu tvrtku. U polovici anketiranih tvrtki smanjila se fluktuacija osoblja, a gotovo trećina menadžera izjavila je da da im se uvelike poboljšala i olakšala politika zapošljavanja. Njih čak 82% potvrdilo je da je četverodnevni radni tjedan dobro utjecao na zaposlenike.

“U ovoj studiji jasno je da četverodnevni tjedan nije samo trend. Tvrtke diljem Velike Britanije uspješno ga provode”, poručuju u zaključku autori.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.