Zaba: “Platili smo 22 milijuna i proveli sve mjere”

Zagrebačka banka (Zaba) je prihvatila prijedlog za sporazumijevanje HNB-a po kojem je dužna platiti novčanu kaznu od 33 milijuna kuna za određene povrede Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, izvijestili su iz Zabe i poručili da su odlučno proveli sve dospjele regulatorne mjere.

Naime, kako je u utorak izvijestila Hrvatska narodna banka (HNB), Financijski inspektorat kaznio je Zagrebačku banku s 33 milijuna kuna jer je nadzorom HNB-a utvrđeno da od 1. siječnja 2017. do 8. studenoga 2019. nije ispunila sve obveze iz Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.

Iz Zabe navode da je HNB slijedom izravnog nadzora provedenog tijekom 2019. godine izdala prijedlog za sporazumijevanje po kojem je Zagrebačka banka d.d. dužna platiti ukupnu novčanu kaznu od 33 milijuna kuna, a da je Zaba prihvatila taj prijedlog.

Financijski inspektorat Ministarstva financija je prihvatio sporazum stranaka o čemu je Banka obaviještena 2. studenog 2020. godine, izvijestili su iz Zabe.

“Plaćanje u roku od 30 dana od odluke Financijskog inspektorata rezultira odljevom u iznosu 22 milijuna kuna, već odraženom u financijskim izvještajima banke na 30. rujna ove godine”, navode iz Zagrebačke banke.

Naime, sukladno odredbama Prekršajnog zakona “novčana kazna smatrat će se u cjelini plaćenom ako osuđena osoba plati dvije trećine kazne u roku određenom odlukom kojom je ta kazna izrečena”.

Iz Zabe poručuju da je banka odlučno provela sve dospjele regulatorne mjere u bliskoj suradnji s nadležnim tijelima te da ostaje snažno posvećena kontinuiranom jačanju sustava i procesa.

“Cjelokupni set 75 mjera koje je banka identificirala, a HNB naložila u svom rješenju, u potpunosti je proveden tri mjeseca prije roka zadanog od strane HNB-a”, zaključuje se u objavi Zabe.

Komentiraj