PUTIN SE OBRATIO NACIJI: Prestanite lokati, počnite skijati

Autor:

epa11187976 Russian President Vladimir Putin delivers his annual address to the Federal Assembly at the Gostiny Dvor conference center in Moscow, Russia, 29 February 2024. About 1,200 people, including lawmakers of Russia’s two-chamber parliament, Government members, heads of the Constitutional and Supreme court, and regional governors, were invited to attend the event.  EPA/SERGEI ILNITSKY

EPA/SERGEI ILNITSKY

Malo iza 10.00 po srednjeuropskom vremenu počelo je obraćanje Vladimira Putina o stanju nacije ruskim dužnosnicima i široj populaciji. Članicama NATO-a da  poručuje da riskiraju nuklearni sukob ako pošalju vojsku u Ukrajinu, dodajući da Rusija mora ojačati svoj zapadni vojni okrug nakon prijema Finske i Švedske u Atlantski savez.

Kremaljski moćnik započeo je s dvije teme zajedničke svim njegovim govorima u posljednje vrijeme: optužuje Zapad da pokušava uništiti Rusiju i tvrdi da je ruski narod ujedinjen u podršci onome što on još uvijek naziva “specijalnom vojnom operacijom”, ratu u Ukrajini.

Iako se sada od Putina nije čulo ništa revolucionarnojedan citat je privukao pozornost i o toj izjavi se već raspravlja.

Putin je rekao da Rusija sada “ima generaciju zapovjednika koji se brinu za svoje vojnike“. Ali to je u oštrom kontrastu s onim što su ruski vojnici zapravo doživjeli na bojišnici.

Tijekom opće invazije na Ukrajinu, ruski zapovjednici postali su poznati po širokoj upotrebi takozvanih “napada mljevenog mesa” – u kojima se slabo obučeni i opremljeni vojnici (često nedavno regrutirani iz zatvora) šalju u napad, val za valom.

Najvažnije točke dosadašnjeg obraćanja

  • Putin je upozorio da bi bilo kakvo raspoređivanje zapadnih trupa u Ukrajini imalo “tragične” posljedice
  • Ustvrdio je da zapadnjačka retorika prijeti “sukobom s uporabom nuklearnog oružja i posljedično uništenjem civilizacije”

Velika, sretna obitelj

Završavajući govor Putin kaže: “Mi smo jedna velika obitelj, zajedno smo i zato ćemo učiniti ono što planiramo i sanjamo. Vjerujem u naše pobjede i uspjeh i u budućnost Rusije”.

Prisutni se dižu na na noge za ovacije i pjevaju rusku himnu.

Želi zaštititi ruske šume

Možda malo iznenađujuće, ali Putin je odvojio malo vremena za govor o svojim ekološkim i klimatskim planovima za zemlju.

Rusija se obvezala postići ugljičnu nultu razinu do 2060., ali je još uvijek jedan od glavnih izvora globalnih emisija stakleničkih plinova – četvrti u svijetu – a nakon invazije na Ukrajinu razvodnila je neke od svojih drugih ciljeva.

Putin kaže da se želi usredotočiti na premještanje ruralnih zajednica s korištenja drva i ugljena – izvora goriva koji najviše zagađuju – i prebaciti ih na plin.

Također je istaknuo važnost ruskih šuma. Kaže da nakon posjeta Rusima koji žive u Sibiru želi okončati ilegalnu sječu.

Akcije koje Putin poduzima na ovom području su zaista važne za globalne napore u borbi protiv klimatskih promjena. Ruske borealne šume – poznate kao tajga – najveće su šumovito područje na Zemlji, veće čak i od Amazone i stoga skladište mnogo ugljika.

Unatoč tim riječima, teško je znati koliko je Putin ozbiljan u smanjenju emisija.

Već nekoliko godina nije sudjelovao na summitu COP-a o klimi, a njegov je izaslanik više puta blokirao pokušaje da se pronađe zemlja domaćin za COP29 ove godine, koja bi trebala biti iz istočne Europe.

Proširuje kulturnu politiku na zauzete ukrajinske regije

Putin se sada bavi kulturnim znamenitostima zemlje – i proširuje svoje prijedloge na regije istočnog Donbasa u Ukrajini, gdje je Rusija zauzela velike dijelove.

Kaže da se do 2030. najmanje 1000 kulturnih znamenitosti diljem zemlje mora obnoviti, nudi veća ulaganja u umjetnost s posebnim programom koji će mladima omogućiti besplatni ulaz na kazališne i kino predstave.

Program će također ponuditi novac građanima za preseljenje u ruralna područja kako bi sačuvali kulturne znamenitosti od uništavanja.

Modernizacija poreznog sustava

Očito su obiteljske vrijednosti i poboljšanje gospodarstva ključne teme današnjeg Putinova govora. Što i ne čudi jer te dvije teme dominiraju i njegovom preizbornom kampanjom.

Stoga opet poziva na “modernizaciju” poreznog sustava u Rusiji u svrhu “pravednije raspodjele poreznog tereta”.

Putin kaže da “treba preraspodijeliti porezni teret u korist onih koji imaju više sredstava“.

Također želi zatvoriti rupe u zakonu kojima se služe oni koji izbjegavaju porez. Putin kaže da je “to traže poslovni ljudi”.

Nema pauze za ručak – opet malo o tehnologiji

U Rusiji je već poslijepodne – vrijeme za ručak je bilo i prošlo – ali Putin još uvijek govori i vraća se na važnost tehnološkog razvoja.

Kako bi se poboljšale digitalne usluge u zemlji, Putin predlaže da brzi internet bude dostupan svima, ne samo u velikim gradovima, već u cijeloj zemlji.

Kako bi se to postiglo, kaže da će se više sredstava dodijeliti modernizaciji ruske satelitske flote.

Kaže i da je umjetna inteligencija (UI) ključno područje razvoja te kaže da država mora postati “samodostatna i neovisna” u tom području.

Pozdravlja nove ruske tvrtke nakon povlačenja zapadnih brendova

Nakon sat vremena Putin ulazi u vrlo detaljni opis svojih gospodarskih planova.

U publici sve mogu vidjeti glave koje povremeno kimaju, a ima onih koji i zijevau

Hvaleći rusko gospodarstvo, kaže da su “nastale stotine novih brendova” jer “ljudi žele pokrenuti posao, vjeruju u sebe i svoju zemlju“.

Teško je reći je li to točno, ali od sveobuhvatne invazije na Ukrajinu mnogi međunarodni brendovi – uključujući McDonald’s, Zara i Starbucks – donijeli su odluku da napuste Rusiju zbog rizika po reputaciju i praktičnih poteškoća u poslovanju zbog sankcija.

Kako bi se potaknulo stvaranje novih poduzeća, Putin kaže da treba smanjiti poreze za male i srednje tvrtke.

Pitanje tko će točno raditi u tim tvrtkama također brine ruskog čelnika.

Ranije je rekao da postoji “veliki manjak osoblja” – vjerojatno referenca na činjenicu da su tisuće vojnika raspoređene u Ukrajini i stoga nedostaju među radnom snagom.

Putin se zalaže za tehnološku neovisnost

U dijelu govora o tehnologiji i znanosti, Putin kaže da Rusija ima “ogromnu konkurentsku prednost”.

Kaže da žele više nego udvostručiti ulaganja u znanstvena istraživanja, uključujući farmaceutske i svemirske programe.

Želi da Rusija do 2030 poveća ulaganja u znanost i tehnologiju na 2% BDP-a.

Kaže da zemlja mora postati tehnološki neovisna u područjima ključnim za gospodarstvo.

Putin kaže kako bi se to postiglo, zemlja se mora znatno manje oslanjati na uvoz i “proizvoditi robu široke potrošnje u puno većim količinama”.

Dodaje: “Industrijski roboti trebali bi Rusiju uvrstiti među 25 vodećih zemalja, pa bi, s obzirom na ovo što danas imamo, to bio dobar rezultat”.

‘Rusija je najveće gospodarstvo u Europi’

Nešto ranije Putin je ustvrdio da je “Rusija danas najveće gospodarstvo u Europi po BDP-u i peto u svijetu“. Očekivano, to je dobilo snažan pljesak okuljenih Putinovih fanova.

Uvijek je teško provjeriti ruske ekonomske podatke, ali čini se da je gospodarstvo u posljednje vrijeme dobro.

Najavljuje gradnju novih škola i vrtića

Putinovo obraćanje usmjerilo se na obrazovanje i školstvo. Prihvaća da su obrazovni kapaciteti ograničeni, osobito u gradovima, te kaže da će izgraditi dodatnih 150 škola i dodatnih 100 vrtića.

Putin kaže da želi pokrenuti novi nacionalni projekt koji se fokusira na mladež Rusije.

Zahvaljuje učiteljima i mentorima iz zemlje na poslu koji su obavili i predlaže da od 1. rujna dobiju dodatnih 500.000 rubalja (5070 eura) kao isplatu.

Putin također predlaže dodatno federalno plaćanje za mentore na tehničkim fakultetima i početak obrazovanja za nastavnika.

Prestanite lokati, počnite skijati

Putinov savjet građanima Rusije stari je moto iz sovjetske ere: “Prestani piti, skijaj”.

Govori o potrebi poboljšanja zdravlja nacije i povećanja životnog vijeka sa sadašnjih 73 godine na 78 godina do 2030. godine.

Kaže da će to biti dio nacionalnog projekta pod nazivom “Dug i sretan život”.

Putin kaže da želi da ruski narod “većinu svog vremena posveti obitelji”.

Većina Rusa su kršćani, a Crkva ima veliku ulogu u državi, što pokazuje i dolazak moskovskog patrijarha Kirila – poglavara Ruske pravoslavne crkve.

Putin hvali rad organizacija koje “pomažu starim i bolesnima”.

EPA/KRISTINA KORMILITSYNA/Hina

Pa malo o obiteljskim vrijednostima

Omiljena tema su mu i “obiteljske vrijednosti”, u čijem je središtu rađanje više djece i “umnožavanje naše multietničke nacije”, Putin je izjavio da “mi biramo život, Rusija ostaje stup tradicionalnih vrijednosti”.

Govoreći o domaćim pitanjima i svojoj viziji unutarnje politike, a posebnu pozornost treba posvetiti mladim obiteljima. Dotaknuo se i učiteljskih plaća, obnova škola i niske stope nataliteta.

Kaže da ruska vlada ulaže goleme iznose u programe koji će smanjiti poreze obiteljima i namaknuti dodatna sredstva za majke s više djece.

“Bit će značajnih poreznih poticaja za treće dijete u obitelji”, kaže Putin, dodajući da će se povećati novčani iznos naknada majkama koje su rodile drugo dijete.

Ruski predsjednik je nakratko opet prekinut pljeskom.

Putin kaže da Rusija u sljedećih šest godina mora osigurati “stabilni rast” nataliteta, kako bi “poboljšala kvalitetu života” obitelji.

“Budite strpljivi, tek sam na početku”, dodaje.

Guranje takozvanih “obiteljskih vrijednosti” u Rusiji postalo je ključna poruka Putinove predizborne kampanje.

Neke od ključnih točaka koje je Putin iznio u svom dosadašnjem govoru:

  • Rusija se zalaže za svoj suverenitet i sigurnost u obrani svojih “sunarodnjaka” u Donbasu.
  • Rusija je prethodno tvrdila da je pomaknula svoje ratne ciljeve na ‘oslobađanje’ ruskog govornog područja istočne Ukrajine gdje Kijev, navodi Moskva, vrši genocid.
  • “Naše društvo ima suosjećanje, uzajamnu podršku i solidarnost”
  • Putin je rekao da tvorničko osoblje radi “u tri smjene, 24 sata dnevno” kako bi nastavili opskrbljivati vojsku na prvoj crti jer potpora ratnim naporima ostaje visoka “unatoč svim kušnjama, svoj gorčini gubitaka…”

Nade polaže u ‘nove dodirne točke’ s arapskim, latinoameričkim i afričkim državama

Završivši s kritiziranjem neprijatelja, Putin sada hvali ruske saveznike i njihovu politiku kao što je inicijativa ‘Jedan pojas, jedan put’ u Kini – globalna infrastrukturna strategija.

Govori o potrebi stvaranja “novih dodirnih točaka” s arapskim zemljama i narodima u Latinskoj Americi i Africi.

Od sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, Rusija je pogođena valovima sankcija iz Europe, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, uključujući onemogućavanje ruskim bankama pristup normalnim trgovinskim sustavima i prestanak kupnje ruske nafte i plina.

‘Ne šaljite vojsku u Ukrajinu’

Putin upozorava Zapad da ne šalje vojsku u Ukrajinu i poručuje državma koje možda razmatraju slanje vojnih snaga u Ukrajinu, da: “Moraju shvatiti da i mi imamo oružje koje može pogoditi ciljeve na njihovom teritoriju“.

Kaže da će “posljedice za potencijalne osvajače biti daleko tragičnije” nego u prošlosti.

Putin također tvrdi da su Rusi žrtve takozvane “rusofobije”.

On to naziva “bezumnim”, dodajući: “Bez suverene, snažne Rusije ne može biti stabilnog svjetskog poretka“.

Rekao je da zapadna retorika prijeti “sukobom s uporabom atomskog oružja i posljedično uništenjem civilizacije”.

Rusija napreduje kroz Ukrajinu

Ruska vojska je povećala svoje borbene sposobnosti i “samouvjereno” napreduje preko crte fronte u Ukrajini, rekao je Putin.

“Borbene sposobnosti oružanih snaga višestruko su povećane. Oni samouvjereno napreduju u nizu područja”, rekao je Putin u svom obraćanju naciji.

Ameriko, na tebe je red

Otkako je Rusija pokrenula svoju potpunu invaziju na Ukrajinu, odnosi između dviju nacija značajno su se pogoršali.

Kaže da je 2018. Rusija iznijela prijedlog nuklearnog sporazuma između dviju zemalja, ali ga je SAD “torpedirao”.

Putin kaže da je Washington zainteresiran za pregovore samo kada postoji jasna korist. Uoči nadolazećih izbora u SAD-u – koji će se održati krajem godine – kaže da američki političari žele pokazati biračima da “još uvijek vladaju svijetom”.

SAD optužuje da u konačnici želi poraziti Rusiju i “uvući nas u utrku u naoružanju”.

‘Neću napasti Europu’

Putin kaže da su optužbe da će napasti Europu besmislice Optužio SAD i zapad za raspirivanje sukoba diljem svijeta dok je imao drskosti optužiti Rusiju da želi napasti Europu.

“Moramo ozbiljno ojačati skupine u zapadnom smjeru kako bismo se mogli nositi s prijetnjom novog širenja NATO-a na istok, koju uvlači Švedsku i Finsku”, kaže

Zapad je izazvao sukobe u Ukrajini i na Bliskom istoku i drugim regijama i nastavlja lagati. Sada ne sumnjaju da će Rusija napasti Europu. ali razumijemo da je ovo totalna besmislica“.

Pada na koljena pred ruski vojnicima – i poziva minutu šutnje

Putin kaže da se ljudi moraju udružiti u borbi za suverenitet Rusije. Kaže da je zahvalan svima koji se bore za interese “otadžbine”, dodavši: “Klanjam vam se do poda”.

Putin opisuje ruske trupe koje se bore u Ukrajini kao “prolaze kroz ratno mljevenje”.

Zatim poziva na minutu šutnje.

Zapad pokušava uvući Rusiju u utrku u naoružanju

Rekao je da je to bio trik da se Rusija iscrpi i da se ponovi ono što se dogodilo u Sovjetskom Savezu 1980-ih.

“Godine 1981. SSSR je trošio 13 posto BDP-a na vojne izdatke”, kaže.

Upozorava da Rusija ima oružje koje može doseći do njih.

Stanovnici Donbasa i Sevastopolja su ‘heroji’

Ne spominjući izričito Ukrajinu, Putin govori o podršci “našoj braći i sestrama i njihovoj želji da budu uz Rusiju”.

Stanovnike Donbasa i Sevastopolja naziva herojima i kaže da je “ustanak stvar ponosa”.

Ove ukrajinske teritorije zauzela je Rusija tijekom svoje invazije.

Rusija podržava invaziju na Ukrajinu

Putin kaže da su ruske tvrtke u posljednje dvije godine poslale milijarde rubalja u dobrotvorne svrhe.

Ali nije spomenuo zašto.

Ispostavilo se da je ruska vojska preplavljena korupcijom i da nije opremljena osnovnim stvarima, poput modernih kompleta prve pomoći.

Većina postrojbi također nema pouzdane sustave veze – da ne govorimo o kompliciranijim dijelovima vojne opreme.

To je izravno utjecalo na ruske performanse na bojišnici, što je dovelo do značajnih gubitaka u ljudstvu.

Kaže da ljudi šalju pakete na bojišnicu kako bi podržali vojnike koji se bore u Ukrajini pokazujući da je “cijela zemlja uz njih”.

Kaže da je političko jedinstvo Rusije ključni stup i da nikome neće dopustiti da se miješa u unutarnje poslove.

‘Zapad je izgubio’

Putin kaže da je Zapad izgubio u pokušaju da oslabi Rusiju iznutra. Optužio je Zapad da pokušava “zapaliti sukobe diljem svijeta” i zaustaviti razvoj Rusije.

Rekao je da se želi nametnuti kultura dekadencije kao što je to slučaj u Ukrajini, ali “oni su izgubili”.

Predizborni govor

Sljedeći predsjednički izbori održat će se za dva tjedna, a očekuje se da će Putin formalizirati još jedan šestogodišnji mandat.

Ali prije toga, očekuje ga ispraćaj oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog – koji bi se trebao održati u petak u Moskvi.

Navaljnijeva supruga Julija Navaljna okrivila je Putina za smrt svog supruga. Zapadni čelnici, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, učinili su isto.

Ne zna se koliko će trajati obraćanje, ali očekuje se oko dva sata.

Obraćanje ruskog predsjednika veliki je dan u nacionalnom kalendaru zemlje – ne samo zato što je propisano ustavom.

Članak 84 ruskog Ustava iz 1993. kaže da će se predsjednik “obraćati Saveznoj skupštini godišnjim porukama o stanju u zemlji, o smjernicama unutarnje i vanjske politike države”.

Pa će se Putin obratiti oba doma ruskog parlamenta – Državnoj dumi i Vijeću federacije.

Prema ruskim medijima, Putin će govoriti o ratu u Ukrajini, dodatnim mjerama za stabilizaciju gospodarstva i novim socijalnim politikama za podršku obiteljima.

Njegovo prošlogodišnje obraćanje uglavnom je bilo fokusirano na Ukrajinu, a ove se godine očekujeviše domaćih tema zbog nadolazećih predsjedničkih izbora.

No, očekuje se da će barem dio govora posvetiti invaziji Rusije na Ukrajinu, za što i dalje tvrdi da je “specijalna vojna operacija”.

U INAT KOMITETU Pokop Navaljnog u petak u Moskvi

Svima na oku

Kao i prošle godine, poruka Vladimira Putina o stanju nacije bit će emitirana na ogromnim reklamnim zaslonima na ulicama Moskve – tako da će vozači zaglavljeni u zloglasnom prometu ruske prijestolnice moći pratiti obraćanje voljenog predsjednika.

Ulomci govora bit će emitirani idućih nekoliko dana.

Kina u 17 ruskih gradova također će besplatno prikazivati Putinov govor. Početkom mjeseca neka su kina prikazala Putinov intervju s američkim voditeljem Tuckerom Carlsonom. Nije objavljeno koliko je ljudi pohrlilo u kina.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.