U Osijeku je u petak potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih 52 milijuna kuna iz EU fondova za projekt “Edukativni i informativni i turistički centar mladih Stara Pekara s trgom Vatroslava Lisinskog u Tvrđi”, a čija je ukupna vrijednost 66,05 milijuna kuna.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisali su ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, osječki gradonačelnik Ivan Vrkić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje EU projekata Tomislav Petric. Od ukupne vrijednosti projekta 66,05 milijuna kuna, grad Osijek osigurat će 52,6.milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

Projektom je predviđena obnova objekta stare austro-ugarske vojne pekare u Tvrđi i njegova prenamjena u edukatino-informativni turistički centar mladih te obnova Trga Vatroslava Lisinskog, čime će se oživjeti zapušteni dio povjesne gradske barokne jezgre Osijeka.

Ministrica Žalac istaknula je kako je ovo dio Vladinog “projekta Slavonija”, koji je, kroz četiri operativna programa, vrijedan oko 2,5 milijarde eura, a do sada je ugovoreno oko 10 posto predviđenih sredstava.

Proces evaulacije projekata od nekadašnjih sedam faza skraćen je na tri, što će korisnicima puno značiti te ubrzati privlačenje sredstava iz europskih fondova, rekla je ministrica Žalac.

Radimo na tome da maksimalno ubrzamo procedure i informiranje javnosti o EU fondovima, kako bi u ovoj financijskoj perspektivi povukli što više sredstava, naglasila je.

Vrkić: Plenkovićeva Vlada spremna ulagati u Slavoniju 

Osječki gradonačelnik Vrkić ocijenio je kako ovaj projekt potvrđuje ranije najave Vlade i premijera Andreja Plenkovića da je ova Vlada spremna ulagati u Slavoniju i prvi primjer koji pokazuje da se Vladi treba vjerovati.

Počinjemo uređivati Tvrđu i to 9,5 tisuća kvadratnih metara, kako bi bila poželjna turistička destinacija, ali i prostor za nove sadržaje i zapošljavanje, poručio je Vrkić.

Projekt će se provoditi tri godine kao jedan od prioriteta osječke Gradske uprave u obnovi kulturne baštine, rekao je ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje EU projekata Tomislav Petric.

Najavio je da je u pripremi  još nekoliko projekata za obnovu sličnih objekata u osječkoj Tvrđi.

Uoči potpisivanja ugovora ministrica Žalac sastala se s osječko-baranjskim županom Vladimirom Šišljagićem, čelnicima jedinica lokalne samouprave i drugim nositeljima regionalnoga razvoja ove Županije.

Tom prigodom je istaknula kako se ove godine planira ugovaranje projekata vrijednih 13 milijardi kuna, među kojima su i projekti iz područja kulturne baštine i primarne zdravstene zaštite.

Komentiraj