Za dio Hrvatske objavljeno crveno upozorenje. Civilna zaštita objavila upute kako se ponašati u slučaju poplave

Autor:

21.09.2020., Zadar - Munje parale nebo nad gradom i morem. Photo: Bruno Fantulin/PIXSELL

Bruno Fantulin/PIXSELL

Ravnateljstvo civilne zaštite u petak je na Facebooku objavilo da je DHMZ podigao razinu upozorenja na crveno u riječkoj i gospićkoj regiji zbog mogućih poplava.

“Za danas, 4. kolovoza 2023., za gospićku i riječku regiju, DHMZ je podigao razinu upozorenja s narančastog na crveno zbog obilnih oborina Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje te poplaviti imovinu uz značajan rizik za živote te mogućnost evakuacija. Vjerojatni su veći prekidi u prometovanju te prekid i gubitak energije, komunikacije i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima”, napisali su.

Objavili su i kako se ponašati u slučaju da dođe do poplava. Upozoravaju da se poplave mogu predvidjeti, ali da danas prijete i iznenadne, bujične poplave.

U Karlovcu od 12:30 sati pada obilna kiša, ali u karlovačkoj ispostavi Hrvatskih voda kažu da, po njihovim prognostičkim modelima, ni Kupa niti Korana neće prijeći razine najnižeg pripremnog stanja obrane od poplava tako da se u Karlovcu ne očekuje izlijevanje rijeka već opasnost od bujica, oluje i tuče.

Zbog mogućnosti da se hidrološke prilike u kratkom vremenu pogoršaju u odnosu na smirujuće prognoze, Grad Karlovac priprema se za moguću poplavu. Iz Grada je priopćeno da se danas dijele vreće s pijeskom u potencijalno ugroženim dijelovima Karlovca, pogotovo u Borlinu i Velikoj Jelsi, da su osigurane cerade i drugi potreban materijal , te da su očišćeni svi slivnici.

Dramatično u Sloveniji! Ima mrtvih, ljude evakuiraju i spašavaju helikopterima

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.