Dramatično u Sloveniji! Ima mrtvih, ljude evakuiraju i spašavaju helikopterima

Autor:

Slovenija Škofja Loka 04.09.2023 Pljuskovi i poplave u Skofjoj Loki i okolici. Helikopterom izvalcili musku osobu   Foto:Igor Kupljenik /BOBO Photo: Bobo/F.A. BOBO Photo: Igor Kupljenik/PIXSELL/F.A. BOBO

Igor Kupljenik/PIXSELL/F.A. BOBO

Obilne kiše posebno su pogodile Gorenjsku i Savinjsku kotlinu u Sloveniji, a prema prognozama, veći problemi u petak će se preseliti prema istoku.

Na mnogim mjestima blokiran je pristup ugroženim područjima, iz kampa Menina ljude su spašavali helikoterom, a problema ima i s komunikacijama. “Policija je izvijestila o nekoliko smrtnih slučajeva, ali još nemamo konkretnih informacija o kojim okolnostima”, rekao je zapovjednik Civilne zaštite Srečko Šestan.

Na Brniku je palo 200 litara vode po četvornom metru, najviše od početka mjerenja. Već rano ujutro stupanj upozorenja je podignut na crveno. Najavljeno je da stanje s poplavama i bujicama više neće biti tako opasno na zapadu zemlje, ali će se situacija pogoršati na istoku do granice s Hrvatskom. U nedjelju se očekuje još jedan olujni pojas, a vrijeme bi se trebalo smiriti tek u ponedjeljak.

“Imamo prekretnicu u Sloveniji. Problemi će se preseliti u sliv Save Krke, Dravinje i Posavje.”, poručio je Šestan i istaknuo da problemi još nisu ni došli do gornje Savinske doline. Sava kod Tacna dosegla je skoro rekordne protoke, piše Delo.

Spašavanje u kampu Menina je završeno, zbrinuti su policijskim helikopterom. Civilna zaštita raspolaže s dva policijska i tri vojna helikoptera, no oni ne mogu pomoći pri nevremenu.

“Nažalost, najgori mogući scenariji su se ostvarili. Količina oborine u 12 sati bila je i veća od najizglednijih scenarija. U nešto više od 12 sati ponegdje je palo 200 milimetara oborine. Kod Ljubljane Zračna luka Brnik, izmjereno je 200 mm. Nikad toliko oborina nije palo u jednom danu. Posljedice su strašne”, rekao je slovenski meteorolog Brane Gregorčič.

Policijska uprava Ljubljana priopćila je o jednom smrtnom slučaju. No još nisu sigurni je li povezan s poplavama.

“Danas nešto iza 6 sati obaviješteni smo o pronalasku mrtve osobe na području Kamnika. Prema do sada poznatim informacijama, radi se o starijoj osobi koja je pronađena ispred kuće. Uzrok smrti još nije poznat, niti je potvrđeno da je riječ o posljedicama poplava. Budući da je područje poplavljeno, policija i spasilačke službe još nisu na terenu”, objavili su.

Situacija je ozbiljna, upozorio je ministar obrane Marjan Šarec, vojska je na terenu, a aktiviran je i akcijski plan Vihra. Time je predviđeno aktiviranje snaga slovenske vojske u slučaju elementarnih nepogoda većih razmjera i osigurana pomoć vojnika slovenske vojske sustavu zaštite od prirodnih i drugih nesreća. “Ako ne bude išlo drugačije, spašavat ćemo i blindiranim vozilima”, rekao je.

Fotografija koje je izazvala najviše emocija na društvenim mrežama: vatrogasci spašavaju djecu iz vrtića

Photo: Facebook

Pogledajte fotografije iz Sovenije:

Igor Kupljenik/PIXSELL/F.A. BOBO

Igor Kupljenik/PIXSELL/F.A. BOBO

Igor Kupljenik/PIXSELL/F.A. BOBO

Igor Kupljenik/PIXSELL/F.A. BOBO

Igor Kupljenik/PIXSELL/F.A. BOBO

Igor Kupljenik/PIXSELL/F.A. BOBO

Igor Kupljenik/PIXSELL/F.A. BOBO

Igor Kupljenik/PIXSELL/F.A. BOBO

OZNAKE: nevrijeme, slovenije

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.