Woody Allen, a ne Tom Cruise, trebao je glumiti u filmu “Oči širom zatvorene”

Jedan od filmova koji su obilježili kraj 20. stoljeća zasigurno je „Oči širom zatvorene“ iz 1999. godine redatelja Stanleya Kubricka. Slavni redatelj umro je šest dana nakon što je završio film i prikazao ga glavnim glumcima, Tomu Cruiseu i Nicole Kidman. Film je temeljen na knjizi iz 1926. godine „Dream Story“ koju je napisao Arthur Schnitzler, a Kubrick je radio 30 godina na ovom filmskom projektu i pred smrt ga je uspio realizirati. U tom filmu Cruise glumi psihijatra koji se slučajno upušta u seksualnu odiseju nakon što sazna da ga supruga (Nicole Kidman, koja je u to vrijeme bila supruga Toma Cruisea) vara.

Za dva mjeseca biti će objavljena knjiga  „Stanley Kubrick: An American Filmmaker“, nova biografija koju je napisao David Mikics, u kojoj autor otkriva kako Kubrick uopće nije namjeravao za glavnu ulogu angažirati Toma Cruisea. Mikics piše kako je, kada je u sedamdesetima pripremao ovaj filmski projekt, Kubrick tražio glumca koji u sebi ima dozu komičnosti pa je zamislio Woodyja Allena ili Stevea Martina u glavnoj ulozi. Planiranje se odužilo, ušlo u osamdesete godine prošlog stoljeća, te Mikics navodi kako je u Kubrickovoj  bilježnici iz tog doba pronašao listu glumaca koje je redatelj smatrao potencijalnim izborom za glavnog glumca, a to su bili Dustin Hoffman, Warren Beatty, Alan Alda, Albert Brooks, Bill Murray, Tom Hanks i Sam Shepherd.

Na kraju, kada se ušlo u devedesete godine, Kubrick je odabrao glumca koji nije imao nikakve veze s komedijama i nije imao komičarskog iskustva, a to je Tom Cruise. Mikics smatra kako je Kubrick želio komičara kako bi se na taj način glavni lik filma, humorom, branio od optužbi. Kako nije odabrao glumca s komičarskom notom, glavni lik nije mogao braniti svoje postupke.

S obzirom da je Kubrick bio perfekcionist, trebalo mu je godinu i pol dana da snimi i završi film, od čega je osam mjeseca otpalo na montažu.

Komentiraj