Washington pozdravlja “suradnju i fleksibilnost” talibana

Sjedinjene Države pozdravile su u četvrtak, kao “prvi pozitivan korak”, “suradnju i fleksibilnost” talibana prilikom prvog evakuacijskog leta nakon američkog povlačenja iz Afganistana, tijekom prijevoza Amerikanaca iz Kabula.

“Talibani su surađivali na omogućavanju odlaska američkih državljana i osoba sa stalnim boravištem u Sjedinjenim Državama, na čarter letovima iz Kabula”, navela je Bijela kuća u priopćenju. “Bili su fleksibilni i profesionalni u dogovorima. To je prvi pozitivan korak”, dodaje Bijela kuća.

Na pitanje tijekom konferencije za novinare, glasnogovornica je odbila precizirati broj Amerikanca na tom letu i rekla da Washington nema još sve informacije.

Vlada je procijenila prije četvrtka da je još stotinjak Amerikanca u Afganistanu koji žele otići iz zemlje nakon velikog zračnog mosta američke vojske sredinom kolovoza i nakon što su talibani preuzeli vlast. U operaciji evakuacije je u petnaest dana 123.000 ljudi napustilo Afganistan.

“Aktivno smo radili i taj let je rezultat diplomatskih napora”, ocijenila je dok vladu predsjednika Joea Bidena  optužuju da je ostavila Amerikance na milost talibana i da pristaje na uvjete novih islamističkih vođa Kabula.

“Nastavit ćemo napore na olakšavanju sigurnog odlaska američkih građana i osoba sa stalnim legalnim boravištem u Sjedinjenim Državama, te Afganistanaca koji su radili za nas i koji žele otići” iz Afganistana, najavila je Bijela kuća.

Komentiraj